Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Efter fjolårets olycka – nu läggs ett större fokus på säkerheten under Poker Run i Hangö: ”Vi har gjort så mycket vi kan”

Från 2021
båtar och hav
Bildtext Motorbåtar kör även i år mellan Hangö och Kasnäs, men några hastighetstest görs inte längre.

Arrangörerna för årets Poker Run i Hangö uppger att de har satsat mycket på säkerheten i år. Detta efter fjolårets dödsolycka då det brast i arrangemangen.

Fjolårets allvarliga olycka har inte satt stopp för det populära motorbåtsevenemanget, tvärtom. Årets Poker Run har vuxit i omfång och bjuder på mera program i hela tre dagar (13-15.8), i stället för två.

Evenemanget avbröts förra sommaren efter att en racerbåt rammat en fritidsbåt. Ett barn i fritidsbåten dog.

Olyckan skedde då båtarna som deltog i evenemanget testade sina hastigheter. Just den här delen av evenemanget har nu strykts från programmet.

En av de två båtar som kolliderade under Poker Run-evenemanget i Hangö i augusti 2020.
Bildtext Olycksutredningen visade att racerbåten höll en hastighet på cirka hundra knop när den rammade fritidsbåten. Det är ungefär 180 kilometer i timmen.
Bild: Privat

Samkörningen mellan Hangö och Kasnäs ordnas precis som tidigare. Samkörningen körs enligt sjöreglerna, betonar Petri Järvinen från arrangörsstaben.

Arrangörerna har gått igenom rutten med sjöbevakningen och andra myndigheter. Järvinen säger att samarbetet har funkat bra.

- Vi har gått igenom alla säkerhetsdokument och gjort lite mer än vad som krävs.

Utredningen efter fjolårets olycka visade att det brast i arrangemangen av evenemanget, men också att regelverket är ett virrvarr.

Arrangörerna har i år gjort så mycket de kan för att olyckor ska undvikas, säger Petri Järvinen. Det finns ändå inga säkerhetspapper som kan garantera att olyckor inte sker, tillägger han.

Hoppas besökarna följer coronadirektiv

Enligt Petri Järvinen blev ingen exponerad av coronaviruset under fjolårets evenemang. Coronaläget i Finland var ändå annat då, än vad det är just nu på grund av den dominerande delta-varianten som smittar lättare.

Järvinen medger att han och de andra arrangörerna är oroliga för att viruset ska spridas, men att de följer myndigheternas regler. De områden som Poker Run-arrangörerna ansvarar för är rätt små. Det handlar om två till tre bryggor.

Hangö stad publicerade på onsdagen (12.8) direktiv till besökare, som uppmanas bära munskydd och hålla två meters avstånd till andra både inom- och utomhus. Alla som känner sig krassliga uppmanas stanna hemma.

Direktiv till dig som är på väg till Poker Run

Petri Järvinen hoppas folk är förnuftiga och följer anvisningarna om munskydd och avstånd.

- Jag hoppas folk förstår reglerna och följer dem. Oftast kan vi göra upp anvisningar men om folk inte följer dem, vad kan vi göra? frågar sig Petri Järvinen.

Folk på båtar i östra hamnen lördag 8 augusti  18-tiden, i bakgrunden Poker run bryggan
Bildtext I hamnen finns en mängd olika båtar som brukar locka besökare. Arkivbild.

Det är ännu oklart hur många båtar och deltagare Poker Run lockar i år. Mycket hänger på vädret, eftersom de minsta båtarna har svårigheter att köra långa rutter ifall vinden är hård.

Järvinen uppskattar att runt 50 båtar kommer delta. Ytterligare 50-100 båtar kommer ligga ankrade i hamnen, till allmän beskådan.

Det är frågan om runt 300-400 människor som deltar i själva evenemanget. Det totala antalet besökare är ändå mycket högre, eftersom båtarna brukar locka en stor publik både på land och till sjöss.

Evenemanget vill bli mera miljövänligt

Poker Run bjuder i år på flera nyheter, inte bara på säkerhets- och programfronten. Evenemanget har också för första gången gjort upp en miljöplan. Planen tar i beaktan allt från skräp till klimatbelastning.

Arrangörerna har i samarbete med företag koldioxidkompenserat för all bensin som används under evenemanget. Enligt Petri Järvinen handlar det om att arrangörerna ”har odlat mycket skog någonstans i Finland”.

Hangö stad rekommenderar munskydd också utomhus under Poker Run

3:25

Diskussion om artikeln