Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stads ledande överläkare om beslutet att ställa in Konstens Natt: ”Enda sättet att förhindra att smittan sprids”

Från 2021
Mansperson står utomhus i sommargrönska.
Bildtext Heikki Kaukoranta säger att man i Vasa stad har en tradition av att jobba preventivt.
Bild: Anna Wikman / Yle

Beslutet att ställa in Konstens Natt i Vasa har mötts av kritik. ”Det var inget lätt beslut att fatta”, säger Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta.

På tisdagen meddelade Vasa stad att man ställer in Konstens Natt. Evenemangen skulle ha ordnats i dag torsdag.

Beslutet har väckt reaktioner, särskilt inom kulturbranschen. Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta förstår kritiken.

– Det var inte något lätt beslut att fatta. Vi vet att många hade övat och förberett sig länge.

Kaukoranta berättar att man såg hur coronaläget i Vasa började försämras i början av veckan, och säger att man ville undvika situationen som uppstod förra hösten då två stora studieevenemang ordnades med en veckas mellanrum.

– Då hade vi en dubbel ”coronamaskin” i gång, säger Kaukoranta.

Vi vet att vi inte kan hindra epidemin helt och hållet, men vi gör vårt bästa för att minimera skadorna och minska antalet människor som insjuknar.

Heikki Kaukoranta

I år skulle det ha varit den trettionde gången Konstens Natt ordnas i Vasa. Kaukoranta säger att man på Vasa stad ville fungera ansvarsfullt, och därför valde att ställa in evenemanget.

– Det var det enda sättet att förhindra att smittan sprids vidare. Vi vet att vi inte kan hindra epidemin helt och hållet, men vi gör vårt bästa för att minimera skadorna och minska antalet människor som insjuknar.

”Tradition att jobba preventivt”

Vasa Baroques konstnärliga ledare Kajsa Dahlbäck har ställt frågan varför Vasa valde att ställa in Konstens Natt, medan evenemanget ordnas i Åbo där smittläget är sämre.

– Här i Vasa har vi en tradition att jobba preventivt. Vasa stad har ansvar för att de evenemang man arrangerar är trygga, och det kunde vi inte garantera i dagens läge, säger Kaukoranta.

Varför man väljer att gå vidare med evenemanget i Åbo tar han inte ställning till.

Vaasa festival 2021.
Bildtext Förra helgen samlade Vasa Festival 15 000 deltagare under tre dagar.
Bild: Yle/Anna Wikman

Kaukoranta hade gärna sett att Regionförvaltningsverket hade infört restriktioner redan innan Vaasa Festival förra veckan. Han påpekar att man redan hade sett att festivaler på andra håll i landet hade lett till ökad smittspridning.

– Jag kan inte begripa varför man håller fast vid samma recept när man redan ser att det inte fungerar.

På fredag träder samma restriktioner i kraft i Södra Österbotten. Trots det ser det ut som att både evenemanget Vauhtiajot och Sannfinländarnas partimöte kan ordnas i Seinäjoki som planerat.

– Jag hoppas att restriktionerna är tillräckliga så att de inte ska behöva uppleva det samma som vi har framför oss här, säger Kaukoranta.

Diskussion om artikeln