Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Moderna femkamparen Eevi Bengs om skandalscenerna i OS: "Annika Schleu försattes i en omöjlig situation och domarna borde ha ingripit"

Annika Schleu på hästryggen
Bildtext Annika Schleu försökte förtvivlat få hästen Saint Boy att samarbeta.

Jag blev orolig redan när jag såg första varvets ridning, för då hände något med hästen, säger moderna femkamparen Eevi Bengs. När skandalscenerna i OS kablades ut och en gråtande Annika Schleu förtvivlat piskade den samarbetsovilliga hästen Saint Boy, lät reaktionerna inte vänta på sig.

Djurplågeri.

Omvärlden har inte varit sen med att döma den tyska moderna femkamparen Annika Schleu och hennes tränare Kim Raisner efter händelserna i Tokyo.

Schleu, fyra i OS i Rio höll på att göra sitt livs tävling. Hon hade ledningen inför ridmomentet, men sen gick allting fel.

Eevi Bengs som själv har en lång erfarenhet av grenen berättar hur hon hemma i tv-soffan redan långt tidigare såg att något var på tok med Saint Boy.

– Jag blev redan orolig för hur det skulle gå för Annika. Hästen blev skrämd av någonting på det första varvet då den reds av den ryska idrottaren.

Hästen Saint Boy hade vägrat tre gånger då den reds av Gulnaz Gubaydullina, skulle den ha vägrat fyra gånger hade Schleu fått byta häst.

Nu hade hon två alternativ, avbryta eller försöka få hästen att samarbeta.

Annika Schleus häst vägrar
Bildtext Enligt Eevi Bengs har hästen Saint Boy fått komma hem och mår bra.

"Det rätta skulle ha varit att avbryta"

Ifall Schleu hade valt att inte försöka hoppa, hade hon kammat noll poäng direkt. Ville hon ta OS-medalj måste hon få hästen att hoppa.

– Annika försattes i en omöjlig situation. Hästen var inte kapabel att tävla och då finns det inte så mycket man kan göra, konstaterar Eevi Bengs.

– Det rätta skulle ha varit att avbryta, men det är ett stort beslut för en idrottare som har tränat i många år.

Det var då Annika Schleu förtvivlat försökte driva på hästen med piskan. Tränaren Kim Raisner, som senare fick lämna OS hade också slagit hästen med knytnäven.

Eevi Bengs tar inte ställning till om det handlade om djurplågeri eller inte, men ...

– Det är inte så man behandlar hästar. Jag hoppas att hon skulle ha hållit sig mera lugn, hon är en bra ryttare.

– Det som jag vet är att Saint Boy nu mår bra, har fått komma hem och lugnat sig.

Bengs tycker också att domarna kunde ha ingripit tidigare. Nu väntade man i stället länge med startsignalen för att se om hon får hästen att hoppa.

Efter det misslyckade rodmomentet slutade Schleu på en 31:a plats.

Bengs har varit med om en liknande situation själv

I modern femkamp är det arrangören som står för hästarna, de tävlande har aldrig ridit dem förut och hästarna lottas ut. Möjligheterna att bekanta sig med hästen före tävlingsmomentet är begränsade.

Det görs en provridning där någon som känner hästen hoppar banan. Provridningen filmas och idrottarna och deras tränare försöker ta reda på så mycket som möjligt om hästen. Hur många steg den tar mellan vissa hinder, gillar den att hoppa nära eller en bit längre ifrån, verkar den vara känslig och så vidare.

Inför själva tävlingsmomentet har idrottaren och hästen 20 minuter på sig att bekanta sig med varandra. Ibland fungerar det inte alls, berättar Eevi Bengs.

Eevi Bengs i kvällssol i Spanien.
Bildtext Eevi Bengs började med modern femkamp 2004 och siktade själv på en plats i OS i Tokyo .

– När jag tävlade var det en häst som efter tio minuter av uppvärmningen plötsligt vägrade röra på sig av någon orsak.

– Jag fick senare veta att hästen inte tycker om att hoppa och inte tycker om att tävla alls och då kan man fråga sig varför är en sådan häst med bland hästarna i en femkampstävling.

Bengs gjorde det hon kunde, försökte få hästen på andra tankar men det gick sådär.

– Jag fick den att galoppera en gång, men sedan var det bara att tacka domarna och konstatera att det blev noll poäng i ridningen den här gången.

Regelförändringar inför OS i Paris

I modern femkamp tävlar man i följande grenar: fäktning (värja), banhoppning, 200 meter frisim och 4 x 800 meter löpning som varvas med luftpistolskytte.

Inför OS i Paris 2024 görs tävlingsformatet om. Det blir bland annat olika heat från vilka man sedan kan ta sig vidare till final. Samtidigt behöver reglerna ses över. Bengs hoppas att händelserna i Tokyo gör att man skulle göra grenen tryggare både för ryttare och häst.

– Jag hoppas att det ska bli lättare att byta häst om det är helt klart att hästen har blivit stressad av något och inte är redo att hoppa.

Bengs skulle också ändra reglerna så att om man faller av hästen får man automatiskt noll poäng. Som det nu är kan man fortsätta tävla om man fallit av hästen en gång.

Väldscuperna och kvaltävlingarna till OS har i dag också olika krav på banorna. Hindren är högre i OS och det ser Bengs också som problematiskt.

Eevi Bengs, som själv har varit aktiv inom grenen sedan år 2004, beslöt att lägga av våren 2020 då det stod klart att OS-drömmen gick i kras för tredje gången.