Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Miljoner står på spel i kväll för HJK – Tim Sparv med i HJK:s trupp: "Spelformen kunde vara lite bättre"

Uppdaterad 12.08.2021 14:28.
Hur fortsätter HJK:s euroäventyr efter torsdagens match?
Bildtext Hur fortsätter HJK:s euroäventyr efter torsdagens match?

HJK ångar på i det europeiska klubbfotbollsträdet trots att vägen till Champions League tog slut redan i andra kvalomgången. Men hoppet om att nå Europa League eller Conference League lever än.

På torsdag kväll klockan 19 står mycket på spel när Neftci Baku från Azerbajdzjan gästar HJK:s hemmaarena för en match i den tredje kvalomgången av Europa League.

Första mötet nere i Baku slutade 2–2 och en seger i kväll skulle garantera att HJK åtminstone spelar i gruppskedet av Uefas nya Conference League.

En plats i gruppspelet i Conference League skulle å sin sida betyda att HJK inkasserar åtminstone 2,94 miljoner euro. Och för varje seger i gruppspelet skulle summan växa med 0,5 miljoner.

Men än finns det hopp om ännu större summor.

Om HJK vinner i kväll och sedan ännu vinner över den turkiska playoffmotståndaren Fenerbahçe, så spelar Helsingforsklubben i årets Europa League och inkasserar 3,63 miljoner euro. Varje seger i gruppskedet skulle tillföra ett klirr i kassan på 0,63 miljoner euro.

Om HJK däremot förlorar i kväll mot Neftci Baku finns det ännu en bakdörr att nå Conference League: då borde laget slå endera Maccabi Haifa eller HB Torshavn.

Redan nu har HJK förtjänat ihop ungefär 1,4 miljoner tack vare framgångar i den europeiska klubbfotbollen.

Drömmen om spel i den europeiska klubbfotbollens absoluta finrum, Champions League, tog slut i den andra kvalomgången när Malmö FF – som härom kvällen slog ut Glasgow Rangers – var bättre med det sammanlagda resultatet 4–3.

Sparv på plan i kväll?

Landslagskaptenen Tim Sparv förväntas debutera för HJK i kväll mot Baku-klubben. Den 34-årige mittfältaren har dragits med knäproblem och har inte spelat sedan sommarens EM-matcher.

– Spelformen kunde vara lite bättre. Jag har nu tränat med klubben ungefär en vecka och det känns helt bra. Men så klart behöver jag mera träning och flera matcher innan jag är i toppform.

Tim Sparv poserar med HJK:s tröja.
Bildtext Tim Sparv kan komma att debutera i kväll för HJK.

– Men det känns helt bra nu och vi ser alla fram emot matchen. Det är en jätteviktig match för hela klubben och det skulle vara stort att nå gruppskedet, säger Tim Sparv i en intervju för Yle Urheilu.

HJK:s chefstränare Toni Koskela är optimistisk inför det viktiga mötet i kväll.

– Jag tycker att vi spelade en ganska bra match senast och dominerade spelet, trots att utgångsläget var svårt. Nu när vi spelar i Finland vill vi absolut visa att vi är hemmalaget. Vi kommer att spela med lite högre intensitet, säger Koskela till Yle Urheilu.

Inga gubbar har fallit bort från truppen, men som sagt har Tim Sparv lagts till uppställningen.

– Tim har en massa erfarenhet från hårda matcher och han är en taktiskt smart spelare. Men klart att det är matchbilden som avgör vilka spelare som behövs på plan.

HJK är inte det enda blåvita laget som fortfarande hänger med i Eurofotbollen. Kuopioklubben KuPS kämpar också om en plats i Conference League på torsdagen.

I det första mötet spelade KuPS oavgjort 1–1 på hemmaplan mot Astana från Kazakstan – nu spelar man borta i Astana med matchstart klockan 16. Om KuPS avancerar till kvalets sista omgång utgör Bundesligaklubben Union Berlin det sista hindret på vägen mot Conference League.