Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

21 nya coronafall i Österbotten: "Hoppas vi kan stoppa spridningen"

Medelålders man i munskydd och läkarrock. I bakgrunden en sjukhusingång.
Bildtext Juha Salonen.

21 nya coronafall, varav 16 i Vasa, är helt enligt förväntningarna. Det säger infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus som ändå gläds över att man har rätt bra koll på smittkedjorna.

På torsdag rapporterar Vasa sjukvårdsdistrikt 21 nya coronafall.

- Det var väntat. Vi hade evenemang i Vasa förra veckan och det finns också mer smittade i hela landet och dessutom har många smittor kommit till Österbotten utifrån de senaste veckorna, säger Juha Salonen, infektionsöverläkare på Vasa centralsjukhus.

Vaasa festival, inom familjen och från utlandet

Av dagens fall har nio stycken vistats på ett eller flera ställen där man tidigare konstaterat smittofall: Vaasa festival, restauranger och på en hemmafest.

Fem stycken av dagens fall har smittats inom familjen, några har smittats i Helsingfors eller Mellersta Finland och ett par har fått smittan utomlands.

16 av 21 i Vasa - men rätt bra koll på smittkedjorna

Majoriteten, 16 stycken, av dagens fall finns i Vasa. De övriga fallen finns i Korsholm, Jakobstad, Laihela, Vörå och Närpes.

Salonen tror att antalet positiva i Österbotten ökar under de kommande dagarna.

- Men det som är bra är att vi har ganska bra koll på smittkedjorna och det betyder att vi kan sätta exponerade personer i karantän. Det är förstås lite svårt med de personer som rört sig på många olika ställen att veta exakt var de blivit smittade.

- Hoppas vi kan stoppa spridningen. Men 21 fall är ganska många på en dag, så vi får se vad som händer, säger Salonen.

Unga som smittas

Det är främst unga människor som smittas nu. Men i Österbotten har man också några fall där personen är kring 50 år.

Just nu får ingen vård på centralsjukhuset på grund av coronan och så vitt Salonen vet är det ingen i hela distriktet som behöver sjukhusvård.