Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stark tillväxt spås i Norge och Sverige: "Ekonomin gör glädjeskutt"

Drottninggatan i Stockholm
Bildtext Svenskarna ska konsumera igång ekonomin efter pandemin.

Svensk ekonomi kommer att göra ett "glädjeskutt" då lättade restriktioner får konsumtionen att stiga, enligt Konjunkturinstitutet. I Norge förutspår man rekordtillväxt då antalet jobbannonser ökar i hög takt.

Fortfarande finns det en hel del orosmoln och ett av de största är deltavarianten av coronaviruset.

Antalet bekräftade coronafall ökade med 30 procent i Sverige under förra veckan och om smittspridningen fortsätter att öka under hösten och restriktionerna åter skärps finns det en risk att återhämtningen kommer av sig, enligt Konjunkturinstitutet (KI).

– Det stora frågetecknet är pandemin, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på KI enligt Svenska Dagbladet.

Sveriges bnp sjönk med 2,8 procent förra året, men i år repar den sig. KI:s siffror pekar på en tillväxt på 4,4 procent.

Stefan Löfven vid talarpodiet i Sveriges riksdag.
Bildtext Stefan Löfvens regering får mer pengar att röra sig med.

Samtidigt tror man att den rödgröna regeringen kommer att få ett ovanligt stort reformutrymme på 40 miljarder kronor i och med det goda ekonomiska läget, och för att merparten av de statliga coronastöden kan fasas ut.

– 40 miljarder är mer än vad vi brukar se, säger Hedén Westerdahl.

Normalt brukar reformutrymmet ligga på 25 miljarder kronor.

Rekordtillväxt i Norge

Och det är inte bara i Sverige som ekonomin gör glädjeskutt, utan också i Norge. Där förutspår Näringslivets huvudorganisation NHO en rekordstark tillväxt i norsk ekonomi i år och under nästa år.

Människa som ser ut över en fjord.
Bildtext Norrmännen får se ekonomiskt bättre tider.

Förra årets nedstängningar ledde till ett historiskt bakslag i norsk ekonomi då fastlands-Norges bnp sjönk med 11 procent mellan februari och april. Under hela året föll bnp med 2,5 procent ifjol.

Men i år går det bättre.

– Utsikterna för den norska ekonomin är goda. Det ser ut som om 2021 och 2022 kommer att ge oss några av de högsta tillväxttakterna i ekonomin i modern tid, säger Øystein Dørum, chefsekonom på NHO till NRK.

En gata i Oslo med många människor på.
Bildtext Karl Johans Gate i Oslo.

Man räknar med att bnp kommer att stiga med över tre procent i år och ungefär lika mycket under nästa år.

Tidigare permitterade återvänder nu till sina jobb och antalet jobbannonser har ökat med 50 procent hittills i år. Speciellt bra verkar det gå för industrin och för IT-branschen som gynnats av det digitala språng som samhället gjort under coronapandemin, enligt NHO.