Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sommarpratarna överraskas av publikresponsen – vaccinforskaren Mikael Lindfelt: Jag hade väntat mig att få mera skit

Från 2021
En tom stol prydd med vita dynor står i en grön trädgård. I nedre högra hörnet syns en logga med texten "Yle Vegas sommarpratare".
Bildtext Nu finns alla 35 program på Arenan för lyssning.
Bild: Emma Sundh

Vaccinforskaren Mikael Lindfelt är förvånad över att hans program inte väckt mer kritik. Artisten Krista Siegfrids oroade sig över att hennes program var för självutlämnande, men överraskades av hur många främmande människor som hört av sig. Vi pratar med några av årets sommarpratare om responsen de fått på sina program.

Nu finns alla sommarprat för i år på Arenan. Programserien var igen Svenska Yles mest populära audioinnehåll som i skrivande stund (13.8) nått närmare 250 000 personer.

Vegas sommarpratare

Spela upp

Ett program som nått många i Svenskfinland är Krista Siegfrids sommarprat. Hon pratar om hur och varför hon valt att förbli positiv trots motgångar i livet – och vad grunden till hennes goda självförtroende är.    

– Det har varit så roligt att få så fina meddelanden. Människor har skrivit och öppnat sig för mig – de som hört av sig berättar att de fått både skratta och gråta men att programmet kändes positivt. Det var precis vad jag strävade efter. 

Krista Siegfrids visar sin djupare sida

Hon är mest överraskad av att programmet nått ut till personer som hon inte är van vid att nå.

– Jag har fått meddelanden av människor som jag inte väntat mig att skulle höra av sig. I stället för mina “vanliga fans” har en lite äldre målgrupp hört av sig. Det har varit jätteroligt att nå ut till nya människor och det kanske beror på att konceptet är annorlunda än de mediejobb som jag vanligtvis gör. 

Krista Siegfrids småler in i kameran framför en grönskande bakgrund.
Bildtext Krista visste från början att hon inte ville göra ett program som fokuserar på att lyfta fram samhällsproblem eller älta i svårigheter. Hon ville vara sig själv från början till slut och gläds över den positiva responsen på det valet.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Trots att Krista är van vid att figurera i offentliga sammanhang så visade sig sommarpratet vara ovanligt utmanande.

– Jag har blivit tillfrågad så många år men alltid tackat nej – delvis på grund av tidsbrist och delvis för att jag inte känt mig mogen för det. Ska du sommarprata ska du också ha något att säga och hinna planera det ordentligt. Men i år tänkte jag att “ha, jag är bara hemma med en baby, nu har jag tid för det!”Det var i sig intressant tänkt av mig, skrattar Krista. 

Vilket fint sommarprat - och härligt ärlig mommo!

― kommenterar en lyssnare på sociala medier. Kommentaren hänvisar till Kristas berättelse om när hon ringde sin mommo för att fråga om hon sett henne i tidningen. På bilden uppträder hon på Vasa Rockfestival klädd i trasiga nätstrumpbyxor och korta jeansshorts. Mommo hade sagt "Ja kära barn! He va bare rövahåli som va täckt!” och skrattat.

Trots den intensiva vardagen med en nyfödd baby visade det sig att Krista fick tiden att stanna upp och reflektera. 

– Men jag kämpade ett tag med känslan att inget jag har att säga känns intressant. “Vem vill lyssna på det här, det är jättetråkigt", minns jag att jag tänkte. Till slut kom jag ändå fram till att det här är vad jag vill säga och att programmet representerar mig.

Hon visste från början att hon inte ville göra ett program med starka ställningstaganden.

– Jag ville inte heller grotta ner mig i det otrevliga utan mera fokusera på hur jag valt att gå vidare. Men jag var nervös inför publiceringen och brottades med känslan av att jag varit för självutlämnande.

Lättnaden var ändå stor när responsen varit enhälligt positiv. Programmet är också bland de mest lyssnade för tillfället.

Varför tror du själv att du väcker så stort engagemang i Svenskfinland?

– Oj, det är en jättesvår fråga att själv ta ställning till. Kanske för att jag går min egen väg som inte är särskilt normal - och det intresserar folk. Jag skulle gärna själv veta svaret på frågan! skrattar Krista. 

Vaccinforskaren överraskades av bristen på kritik

Ett program som är raka motsatsen till Kristas men som också nått brett ut i Svenskfinland är Mikael Lindfelts sommarprat om vaccinattityder. Programmet är ett av de mest diskuterade i sommar.

– Jag hade väntat mig att få mera skit, men responsen har varit överväldigande positiv, säger forskaren när han svarar i telefon. 

Mikael Lindfelt småler in i kameran framför en grönskande bakgrund.
Bildtext Forskaren Mikael Lindfelt är en av årets sommarpratare där fakta står mer i fokus än personen. Han berättar att den största utmaningen bakom kulisserna var att göra programmet förståeligt utan att förenkla vetenskapen allt för mycket.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

I sitt program berättar han om sin forskning vid Åbo Akademi där de år 2016 inledde en stor studie i att kartlägga vaccinattityder i Svenskfinland. 

– Det är roligt att så många olika slags personer har hört av sig och berömt allt från musiken till att det var ett vetenskapligt program om ett aktuellt ämne.

Mikael har bara läst meddelandena som han fått privat men inte följt med offentliga kommentarsfält.

– Jag brukar hålla mig borta från sådant. Min dröm var att göra ett tankeväckande program där lyssnaren förhoppningsvis stannar upp och kanske tänker till. Sen kan folk ha olika åsikter, men jag bryr mig inte om åsikter som jag också säger i mitt program. 

Men trots det undrar han ändå vilka slags kommentarer programmet samlat.

En skriver till exempel “Lindfelt representerar dagens tro vetenskapen. Förr lade kyrkan normerna i samhället, nu vill vetenskapen göra det.”

– Visst finns det vissa likheter men i grund och botten är nog kyrkan och vetenskapen väldigt olika, säger Mikael.

Mikaels program delades flitigt på sociala medier under sommaren, vilket kanske delvis kan förklaras med att temat träffade en aktuell diskussion. Coronavaccinet har varit sommarens mest diskuterade ämne.

– Jag har fått en del kommentarer av folk som förundrat sig över att jag “förutspått framtiden” när vi inledde vårt forskningsprojekt om vacciner redan år 2016. För mig är det intressanta inte själva vaccinet utan hur folk förhåller sig till vaccinet – och den frågan är inte ny. 

Lindfelts program var mycket tankeväckande!

― kommenterar en lyssnare på sociala medier.

Han var ändå förberedd på att ta emot mer kritik som däremot lyst med sin frånvaro. 

– Kanske beror det på att jag också försökte förstå den andra sidan i debatten och efterlyste respekt för dem som tänker annorlunda än du. Vaccindiskussionen är ett bra exempel där folk gillar att gå in i grupper och förlöjliga andra. De glömmer ofta att tänka på sin egen position och visa respekt för den andra. 

Det här är en process som han efterlyser i alla heta diskussioner.

– Den saknas helt på sociala medier. Själv brukar jag hejda mig själv innan jag går in i en diskussion på sociala medier och fråga mig själv - “vill jag ha fortsättningen i den här diskussionen?”Oftast är svaret nej.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln