Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA räknar med att Kabul kan falla i höst – talibanerna intog ytterligare en viktig stad

Från 2021
En talibankrigare står bakom en bom i staden Ghazni
Bildtext Talibanerna intog staden Ghazni på torsdagen. Rörelsen tog snabbt kontroll över bland annat stadens polishögkvarter.
Bild: AFP / Lehtikuva

Talibanernas framryckning fortsätter nästan obehindrad i Afghanistan. På torsdagen intog rörelsen ytterligare en strategiskt viktig provinshuvudstad i närheten av huvudstaden Kabul. I USA slår försvarsanalytiker larm om att regeringen i Kabul kan falla inom några månader.

Ghazni är den tionde provinshuvudstaden som talibanerna intagit under den senaste dryga veckan. Ghazni ligger dessutom på huvudvägen mellan Kabul och de viktiga städerna i södra Afghanistan där regeringsstyrkorna är under intensivt tryck.

Gatustriderna i Kandahar och Lashkar Gah fortsätter och talibanerna har erövrat viktiga byggnader i båda städerna. I Kandahar uppges talibanerna ha intagit stadens fängelse och befriat alla fångar. I Lashkar Gah har stadens huvudpolisstation fallit efter att en självmordsbombare rammat en massiv bilbomb mot byggnaden.

Ghaznis fall sätter ytterligare tryck på Afghanistans hårt pressade flygvapen som nu i allt högre grad är det sista stödet som Afghanistans isolerade styrkor kan räkna med i de belägrade städerna.

Även om Kabul inte ännu är under direkt militärt tryck, betyder Ghaznis fall att talibanernas grepp om de områden de intagit i väst och söder nu hårdnar ytterligare. Talibanerna beräknas kontrollera kring två tredjedelar av Afghanistan.

Samtidigt har det blivit närmast omöjligt för regeringsstyrkorna att skicka förstärkningar och underhåll till de städer de fortfarande kontrollerar.


Kabul kan falla i höst

Enligt USA:s senaste militära analyser av läget kommer Kabul att komma under direkt militärt tryck inom en månad, om den nuvarande utvecklingen fortsätter. Sedan kunde talibanerna inta staden inom ytterligare några månader.

Om talibanerna kan hota Kabul kommer regeringen sannolikt att tvinga dra tillbaka sina styrkor från resten av landet för att försöka försvara sin huvudstad och kanske några andra områden.

Talibanerna har under de senaste veckorna inte bara erövrat stora landområden och städer utan också kommit över stora mängder av vapen och fordon efter att regeringsstyrkorna flytt.

USA och Nato har satsat hundratals miljarder euro på att träna och utrusta den afghanska militären, men en betydande del av de vapnen har hamnat i händerna på talibanerna.


Källor: AP, Reuters, Al Jazeera, AFP