Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kulturbranschen chockad över nya restriktioner: "Regeringens poängsättningssystem måste vara rättvist"

Från 2021
Helsingin Juhlaviikkojen Huvila-teltta.
Bildtext Helsingfors festspel meddelade igår att man inhiberar det mesta efter öppningsdagen på grund av de nya restriktionerna.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Torsdagens beslut om nya restriktioner för huvudstadsregionens del kom som chockbesked för den redan hårt drabbade kulturbranschen där man förundrar sig över varför man återigen behandlas sämre än andra branscher. Samtidigt lovar regeringen lättnader för kulturens del på sikt.

I huvudstadsregionen duggade avbokningarna tätt igår när den ena efter den andra arrangören meddelade om inhiberade föreställningar. Ett av dem är Helsingfors Festspel.

Stuba Nikula, vd för Helsingfors evenemangsstiftelse som ordnar festspelen, är missnöjd över regionförvaltningsverkets beslut om nya skärpta restriktioner.

– Jag är besviken. I andra delar av Finland som har samma sjukdomssituation har de ingen reglering när det gäller grupper. Det är svårt att förstå varför Helsingfors är farligare än Åbo.

För Helsingfors festspels del inhiberas alla större evenemang i Musikhuset och Huvilatältet vid Tokoistranden. Men restriktionerna gäller ändå från och med den 20 augusti och Helsingfors festspel inleds dagen innan.

– Så vår första dag är samtidigt den sista, säger Nikula.

Stuba Nikula Helsingin juhlaviikkojen huvilateltan edessä.
Bildtext Stuba Nikula är besviken över regionförvaltningsverkets beslut som innebär att Helsingfors festspel ställer in det mesta.
Bild: Sini Järnström/ Yle

"Folk är chockade och trötta"

Besvikelsen är extra stor eftersom förra veckans uteblivna besked gav en vag förhoppning om att regionförvaltningsverket äntligen hade hört och tagit i beaktan kulturbranschen.

Roosa Meriläinen, generalsekreterare för kulturbranschens intresseorganisation Kulta, beskriver läget i branschen nu som mycket svårt.

– Folk inom evenemangsindustrin är chockerade och trötta. Hur kan det vara så att just evenemangsindustrin är den enda som inte berörs av samma regler som andra i samhället?

– Det betyder arbetslöshet, det betyder stora ekonomiska svårigheter för teatrarna och för företagare. 

Regeringen lovade ändå igår lättnader på sikt för kulturbranschens del.

Rosa Meriläinen vieraana YLEn Takaisin Pasilaan Podcastissa.
Bildtext Rosa Meriläinen säger att de nya restriktionerna i huvudstadsregionen betyder arbetslöshet och stora ekonomiska svårigheter för många i branschen.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Lättnader kanske i september

Statsminister Sanna Marin sade att samhället kan öppna upp när vaccineringsgraden är tillräckligt hög, minst 80-90 procent. Flera ministrar betonade att kulturen behöver nya lösningar redan tidigare. 

Regeringen vill också slopa den omtalade tvåmetersregeln bland åskådare i publiken. Regeringen beslöt igår att social- och hälsovårdsministeriet ska instruera regionförvaltningsverken om detta. Regeringen är vid behov beredd att ändra lagen.

Flera ministrar, bland annat statsminister Sanna Marin nämnde att det kunde ske från och med september eller innan man nått den önskade vaccinationsgraden.

– Det är bra för att arbetslösheten är svår inom kulturbranschen och beskedet om nya restriktioner i huvudstadsregionen är tufft, säger Meriläinen.

Riskbedömning för kultursektorn

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru presenterade också ett poängsättningssystem med vilket man kan öppna upp för evenemang. 

Den skulle basera sig på en bedömning över hur stor risk det är att insjukna i corona på tillställningen. 

Roosa Meriläinen tycker att ett sådant arrangemang är problematiskt. 

– Det är ganska svårt att göra ett rättvist system som är logiskt med ett sådant poängsystem.

Meriläinen påpekar också att kultur- och evenemangsbranschen stod som en enad front framför riksdagshuset under demonstrationen i juni och krävde samma regler för alla.

Enligt Meriläinen är det problematiskt om poängsättningssystemet leder till olika regler inom kultursektorn. 

– Det är problematiskt för det är svårt att göra ett sånt poängsystem med olika regler som skulle vara rättvist och logiskt. Men det är en svår fråga eftersom arbetslösheten är ett stort problem, säger Meriläinen och fortsätter:

– Det är bättre att någon kan öppna än ingen kan öppna. Men alla inom kulturen och konsten är lika värdefulla.