Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Oscar Björkell tar med sig en hel del lärdomar från projektet Ung i Äppelbacken – "Lev i nuet, gör det du vill och lyssna inte alltför mycket på andra"

Från 2021
Uppdaterad 12.08.2021 18:46.
Oscar Björkell sitter i en stol och ser glad ut
Bildtext – Jag har fått vänner för livet och jag har sagt till dem att jag självklart kommer på besök då jag är i Borgå, säger Oscar Björkell.
Bild: Borgå stad

För ungefär ett och ett halvt år sedan - då Oscar Björkell läste till studentskrivningarna - bestämde han sig för att flytta hemifrån. Den första bostaden blev ändå inte en studiebostad eller ett bostadskomplex med jämnåriga grannar. Björkell valde nämligen att flytta till en lägenhet vid Äppelbackens servicecenter, där grannarna var betydligt äldre än han själv.

– Det kändes helt naturligt, säger Björkell. Den här åldersskillnaden kändes inte konstig alls, utan det var bara roligt.

Genom att flytta till Äppelbacken möjliggjordes ett umgänge mellan ung och gammal. De äldre boendena hade möjlighet att umgås med en yngre person och vice versa, vilket låter som ett väldigt bra arrangemang.

– Boendet passar för nästan alla eftersom grannarna är så ljuvliga.

Det bästa med boendet var att få höra alla de äldre invånarnas historier och livets lärdomar, enligt Björkell. Diskussionerna kunde handla om vad som helst och Björkell trivdes med att få umgås på tumanhand med invånarna.

Coronapandemin har försvårat situationen

Coronapandemin satte ändå käppar i hjulen för umgänget. I början av pandemin fick Björkell inte träffa de äldre boendena, utan fick vänta tills läget blev bättre. Som tur är blev läget bättre sommaren 2020, men det var ändå lite svårt att komma tillbaka till de rutiner som Björkell fick påbörja före pandemin.

– Sakta men säkert började rutinerna ändå löpa igen och man fick bara vänja sig vid att använda munskydd och hålla avstånd.

Hela historien går två år tillbaka i tiden då Oscar Björkell skickade in en ansökan om att få flytta in i en lägenhet vid Äppelbacken. Då studentskrivningarna låg framför, kände Björkell att han behövde lugn och ro för att kunna studera. Då råkade hans mamma se en annons om den lediga lägenheten, vilket Björkell nappade på nästan genast.

– Först läste jag om vad det hela gick ut på och tänkte varför inte? Sedan hade jag några intervjuer och råkade bli vald.

– Jag hade nog god tur, skulle jag själv säga.

Vänner för livet

Under de ett och ett halvt år som Oscar Björkell hann bo på Äppelbacken, fick han lära sig en hel del livsvisdomar. Den bästa lärdomen lyder:

– Lev i nuet, gör det du vill och lyssna inte alltför mycket på andra.

För en vecka sedan flyttade Björkell till Åbo för att studera franska. Han planerar ändå att definitivt besöka Äppelbacken då han kommer tillbaka till Borgå.

– Jag har fått vänner för livet och jag har sagt till dem att jag självklart kommer på besök då jag är i Borgå.

En kvinna.
Bildtext Petra Bärlund-Hämäläinen är lika glad som invånarna på Äppelbacken över projektet Ung i Äppelbacken.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Projektet har varit en succé

Petra Bärlund-Hämäläinen är välfärdskoordinator i Borgå och har varit med och startat projektet som Oscar Björkell deltog i. Då hon hör Björkells kommentarer om sin vistelse på Äppelbacken blir hon alldeles rörd.

– Jag är helt rörd och det är svårt att hålla tillbaka tårarna, säger Bärlund-Hämäläinen. Det har varit underbart att se hela projektet från start till slut och se att det gått så bra. Sådana här guldkorn behövs.

Projektet heter Ung i Äppelbacken och startades år 2018. Idén bakom projektet är att möjliggöra ett umgänge och en växelverkan mellan de äldre och de yngre invånarna.

Projektet går ut på att den unga bor i en egen lägenhet på Äppelbackens servicecenter, där hen har möjlighet att interagera med de andra invånarna - till exempel i trappuppgången eller hissen. Utöver det hör det till att umgås tillsammans i tre timmar per vecka med de andra invånarna. Då kan man till exempel gå ut på promenad eller bara sitta och diskutera.

– Det behöver inte vara något konstigt, utan aktiviteterna skall kännas bra för båda parter. Man behöver inte räkna minuterna, utan frivilligarbete skall alltid kännas bra.

Två stycken ungdomar har bott på Äppelbacken hittills

Sedan projektet startade har två ungdomar bott i lägenheten på Äppelbacken.

– Vi har haft tur båda gångerna och vi har haft väldigt bra ansökanden också, vilket gjort det svårt att välja.

De äldre invånarna har varit väldigt glada över projektet och skapat en djup vänskap med de unga invånarna. Speciellt under coronapandemin var det unga sällskapet väldigt uppskattat bland de äldre invånarna, då det medförde mera liv i huset.

– Då ungdomarna sedan flyttat ut har de förstås blivit väldigt ledsna.

Ny ungdom sökes igen

Efter att Oscar Björkell flyttat ut fortsätter projektet och nu söker man en ny boende. Enligt Bärlund-Hämäläinen har också Borgå stad varit väldigt nöjd med projektet och var genast med på det.

– Succén har grott djupt i Borgåborna och jag har fått flera uppmuntrande kommentarer om att fortsätta.

Bärlund-Hämäläinen hoppas att också fler äldreboenden skulle hoppa med på samma givande idé.

Det svåraste med projektet har varit coronapandemin. Med Äppelbackens senaste boende, Björkell, fanns det planer på att ordna olika evenemang, som till exempel studentfest med dans och musik. Det här blev dessvärre inte av, vilket fick Bärlund-Hämäläinen att tänka om för att på bästa sätt kunna stödja den nya unga invånaren.

– Förutom pandemin kommer jag inte på en enda annan negativ grej som inte skulle ha fungerat. Allt har löpt bra och alla har varit nöjda.

En ny ansökningsrunda är enligt Bärlund-Hämäläinen på kommande inom kort.

Diskussion om artikeln