Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Sanna Marin: Tvåmetersregeln vid evenemang slopas, regeringens nya mål är en vaccinationstäckning på 80–90 procent

Uppdaterad 12.08.2021 18:00.
Sanna Marin

Kravet på två meters säkerhetsavstånd vid till exempel kulturevenemang kommer att slopas. Det säger statsminister Sanna Marin vid Ständerhusets trappor på torsdagseftermiddagen, efter att regeringens förhandlingar om coronastrategin avslutats.

Regeringen samlades under torsdagen i Ständerhuset i Helsingfors för att diskutera hybridstrategin och framtida coronaåtgärder.

Enligt statsminister Marin (SDP) ska Social- och hälsovårdsministeriet utfärda nya coronariktlinjer till de regionala myndigheterna.

I de nya riktlinjerna kommer bland annat säkerhetsavståndet på två meter vid evenemang att slopas – om mindre säkerhetsavstånd och munskydd kan användas.

I de nya riktlinjerna kommer barn och ungas fritidsintressen att prioriteras. Marin säger att barn och ungas fritidsaktiviteter i första hand inte borde begränsas när myndigheterna fattar beslut om nya säkerhetsåtgärder.

Det finns fortfarande några öppna frågor gällande den nya strategin. De kommer att tas upp med bland annat justitiekanslern.

Vaccinationstäckningen i fokus

Ett av den nya coronastrategins stora mål att sträva efter en vaccinationstäckning på 80–90 procent bland personer som är 12 år eller äldre.

– Vi jobbar för att få en så hög vaccinationstäckning att vi kunde slopa säkerhetsåtgärderna helt och hållet, säger statsminister Marin.

Innan förhandlingarna inleddes kommenterade inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) att det krävs en mer omfattande vaccinationstäckning för att öppna upp samhället.

– Meddelandet är nu att det lönar sig att ta vaccinet. Vi är i en privilegierad position eftersom vi har möjligheten att få vaccinet. Alla länder har inte det, säger Ohisalo.

Statsminister Sanna Marin kommenterade förra veckan att regeringen strävar efter att inte längre stänga ner stora delar av samhället på grund av coronaviruset. Regeringen är ändå fortfarande tvungen att förbereda sig för nya virusvarianter som kan försvåra kontrollerandet av epidemin.

I dag inledde många skolor vaccineringen av 12–15-åringar. Enligt de färskaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd har ungefär 20 000 12–15-åringar fått den första dosen coronavaccin.