Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Livlig förhandsröstning i kyrkoherdevalet i Pedersöre - Valdeltagandet ser ut att bli rekordhögt

Från 2021
Uppdaterad 12.08.2021 21:12.
Två präster bredvid varandra.
Bildtext Valet står mellan Harry S. Backström om Mia Anderssén-Löf. På söndagkväll kommer beskedet om vem som blir ny kyrkoherde i Pedersöre.
Bild: Yle

Under de fyra första förhandsröstningsdagarna har 38 procent av församlingsmedlemmarna i Pedersöre röstat. Det är mycket höga siffor i ett kyrkligt val.

Valet står mellan Mia Anderssén-Löf och Harry S. Backström.

Det var rätt väntat att kyrkoherdevalet i Pedersöre skulle engagera församlingsmedlemmarna. Men nu ser valdeltagandet ut att bli rekordhögt.

- Jag räknar med att röstningsprocenten kommer att landa på ungefär 50 procent, säger valnämndens ordförande Tommy Olin

Det kan jämföras med kyrkoherdevalet i Solf i februari där röstningsprocenten låg på 7,2 procent.

- Den siffran kom vi upp i redan under den första dagen, säger Olin.

När Mia Anderssén-Löf valdes till kyrkoherde i Nykarleby 2018 var röstningsprocenten 25,5 procent.

Tommy Olin, medlem i gruppen som förhandlar med vindkraftsbolagen för markägarnas räkning.
Bildtext Tommy Olin är ordförande för valnämnden i Pedersöre församling.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Förhandsröstning till och med fredag

Förhandsröstningen pågår till och med fredag. Den egentliga valdagen infaller nu på söndag den 15 augusti och alla medlemmar som då fyllt 18 år har rätt att rösta.

Pedersöreborna är av hävd flitiga att använda sin rösträtt, också i kyrkliga val säger Olin.

Pedersöre, Esse och Purmo bildade en gemensam församling år 2020 och går nu till sitt första gemensamma val. I synnerhet Pedersöre och Esse har redan tidigare befunnit sig i toppen när det gäller att rösta i kyrkliga val.

Valsättet har väckt diskussion

Kyrkoherdar kan väljas direkt av församlingsmedlemmar eller av medlemmarna i kyrkofullmäktige eller församlingsrådet. Finns det bara en kandidat blir det ingen omröstning alls.

Teologen och docenten Patrik Hagman säger till Yle Österbotten att det är en pågående diskussion inom evangelisk lutherska kyrkan om vilket valsätt som är att föredra.

Ytterligare en krydda som kan öka intresset är kandidatkonstellationen säger Hagman. Det finns endast två kandidater som dessutom så tydligt symboliserar de två riktningarna som finns i kyrkan.

Sixten Ekstrand som är direktör vid Kyrkans central för det svenska arbetet, säger i en intervju i Österbottens tidning att han ställer sig tveksam till valsättet som riskerar att orsaka polarisering inom församlingen.

Församling hade ursprungligen anhållit om att få ordna indirekt val med tanke på coronasituationen. Det är domkapitlet som besluter om valsättet.

Esse kyrka
Bildtext Esse församling ligger i topp när det gäller röstaktivitet i kyrkliga val.
Bild: Santeri Viinamäki

Direkt val trots coronapandemin

På grund av coronapandemin öppnade domkapitlet upp för en utvidgad möjlighet för församlingsråden att få välja kyrkoherde.

Till tidningen Kyrkpressen säger ärkebiskop Bo-Göran Åstrand att en orsak bakom beslutet om direkt val i Pedersöre är att herdevalet är det första kyrkligt valet i den nya församlingen.

Det nuvarande församlingsrådet i Pedersöre är tillsatt efter sämjoval och dessutom brukar röstningsaktiviteten vara livlig.

- Trots pandemiläget kan man inte lättvindigt besluta om att ta bort möjligheten för församlingsmedlemmarna att rösta, säger Åstrand.

Tommy Olin säger att den livliga förhandsröstningen är ett tydligt tecken på att direkt val var den rätta lösningen för Pedersöres del.

Diskussion om artikeln