Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Arrangemangen inför Vikingarnas Borgåkonsert rullar på med långväga hjälp

Från 2021
En man och en kvinna med munskydd står framför en gräsplan och tittar in i kameran. Bakom dem syns en scen som håller på att byggas upp.
Bildtext Raimo och Mari Viljala är arrangörer för konserten. De har planerat det här i flera år nu.
Bild: Yle / Mira Bäck

På fredagen uppträder Vikingarna och flera andra artister på en utomhuskonsert i Kokon i Borgå. Vi besökte konsertområdet dagen innan för att bekanta oss med arrangemangen.

På den stora fotbollsplanen bakom Kokonhallen håller ett gäng på med att bygga upp en koncertscen. Mer rörelse syns på den stora asfaltsplanen intill: personer som reser tälttak, kärrar och bär på saker.

Ett konsertområde under uppbyggnad bakom metallstängsel.
Bildtext Här växer restaurangområdet upp. Nu och då stannar någon förbigående Borgåbo och frågar vad för ett evenemang man förbereder.
Bild: Yle / Mira Bäck

Där hittar vi också Raimo Viljala. Han och frun Mari Viljala utgör evenemangsföretaget som ordnar konserten. Till hjälp har man ett femtiotal andra personer som kommer och går utmed dagen: släktingar som jobbar på talko, lokala företagare och förbund.

– Vi ställer igång en festival på tre dagar, men den har planerats i två år. Nu ser det ut som att evenemanget kommer att bli av, säger Raimo Viljala.

Personer håller på med att bygga upp en scen på en fotbollsplan.
Bildtext Scenen byggs upp.
Bild: Yle / Mira Bäck

Från början var det meningen att Vikingarna skulle spela på dansgalan i juli i fjol, men på grund av coronapandemin måste konserten flyttas framåt flera gånger. Vissa av konsertbesökarna har köpt sina biljetter redan i september 2019.

Nu är den långa väntan alltså snart slut.

– Det känns bra. Man måste ha nerver av stål i det här yrket, säger Viljala.

Han säger att han hört av kvällens alla artister att de är glada över att få uppträda.

– Det här är Vikingarnas enda konsert i Finland i år och de kommer gärna. De är redan i Borgå och förbereder sig. De har sagt att det är roligt att få vara tillsammans igen, och att få se sina fans, säger Viljala.

Förutom Vikingarna stiger också Tommys, Yölintu och Wallo! upp på scen.

Förberedelser och säkerhetsåtgärder

Klockan 17 på fredagen ska området vara redo att ta emot 3 000 besökare, vilket av coronaskäl är hälften mindre än då Vikingarna besökte Borgå 2004.

Ännu finns det en del att göra innan musikerna kan inta scenen. På asfaltsplanen byggs restaurangområdet upp med bar och café. Bord och stolar finns redan på plats men de måste ännu packas upp och ställas fram.

Många bord och stolar ihopfällda.
Bildtext I lådorna finns ihopfällda stolar. På ställningarna hänger runda bord.
Bild: Yle / Mira Bäck

En stor skärm ska ställas fram så att det går att följa med konserten i närbild från restaurangområdet men de flesta kommer säkert att stå eller sitta på gräsmattan framför scenen. Enligt Viljala kan man bra ta med sig en egen tältstol att sitta på.

– Där finns gott om utrymme, flera kvadratmeter per person, säger Viljala.

Konsertarrangörerna följer myndigheternas coronarestriktioner. Personalen använder munskydd och presentatören kan påminna till exempel om att hålla avstånd.

Besökarna uppmanas använda munskydd och det kommer att finnas handdesinfektionsmedel och handtvättningsställen. Biljetter säljs inte på plats.

En ung man skuffar på ett handtvättningsställe.
Bildtext Här levereras ett handtvättningsställe.
Bild: Yle / Mira Bäck

Långväga hjälp

Lite före lunchtid anländer Anna Järvinen från Vindala i Södra Österbotten.

– Jag vet inte exakt men nog är det säkert över 400 kilometer dit, säger Järvinen.

Hon och några andra släktingar till Mari Viljala har startat tidigt på morgonen och kört till Borgå för lite talkoarbete med konsertarrangemangen.

En kvinna med solglasögon och munskydd lutar sig mot någonting och tittar in mot kameran.
Bildtext Anna Järvinen startade färden från Österbotten före klockan sex på morgonen.
Bild: Yle / Mira Bäck

– Jag känner mig förväntansfull, roligt med lite action, säger Järvinen.

Det här är hennes sista semestervecka och det är kul med lite miljöombyte.

Järvinen vet inte ännu exakt vad hon ska göra på torsdagen.

– Jag gör vad jag blir tillsagd, men förmodligen gäller det att ställa drycker i kylen och ställa igång kafét så det är klart för i morgon.

Två tält med bardiskar.
Bildtext Här ska det finnas bardisker på fredagen.
Bild: Yle / Mira Bäck

Järvinen kommer att stå antingen bakom bardisken eller vid cafét och sälja mat. Vikingarna är inte så bekant men hon gillar bandet Yölintu som också ska uppträda.

– Jag hoppas jag hinner lyssna med ena örat, säger Järvinen.

Diskussion om artikeln