Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talibanerna har tagit över Afghanistans näst största stad Kandahar – amerikanska och brittiska trupper skickas till landet för att evakuera sina ambassader

Från 2021
Uppdaterad 13.08.2021 08:25.
Man med vapen står vid en kontrollstation.
Bildtext En medlem av säkerhetstjänsten bevakar kontrollstation i Afghanistans näst största stad Kandahar.

En lokal myndighetsperson bekräftar för nyhetsbyrån Reuters att talibanrebellerna intagit Afghanistans näst största stad Kandahar, i södra delen av landet. Också provinshuvudstaden Lashkar Gah ska ha fallit i talibanernas händer.

Ett ögonvittne uppger för nyhetsbyrån AFP att regeringsstyrkorna verkar ha retirerat till en militärbas utanför Kandahar. Nu kontrolleras bara huvudstaden Kabul och några andra strategiskt viktiga områden av afghanregeringen.

Uppgifterna om att Kandahar skulle ha fallit har bekräftats av en lokal myndighetsperson enligt nyhetsbyrån Reuters, och de rapporterar också att flygplatsen fortsättningsvis kontrolleras av regeringsstyrkor.

Kandahar är Afghanistans näst största stad med ungefär en halv miljon invånare.

Även provinshuvudstaden Lashkar Gah ska ha fallit i talibanernas händer, bekräftar en källa till nyhetsbyrån AFP. Enligt källan ska det lokala styret och den afghanska millitären evakuerat staden efter att man kommit överens om ett vapenstillestånd med talibanerna.

Under torsdagen rapporterades talibanstyrkorna ha lagt beslag på både landets tredje största stad Herat, 150 kilometer från den iranska gränsen, och staden Ghanzi, en stad cirka 130 kilometer från huvudstaden Kabul som varit under attack i flera dagars tid.

Under natten bedyrade USA:s utrikesministerium att Afghanistans regering har landets stöd. Utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin har diskuterat läget med Afghanistans president Ashraf Ghani.

Talibanen, person med gevär.
Bildtext Belägringen av Ghanzi innebär att talibanerna nu har kontrollen över av en av de viktigaste vägar från Kabul till landets södra provinser.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nästan 400 000 afghaner har tvingats fly

Även om huvudstaden Kabul i nuläget inte är direkt hotad, innebär talibanrebellernas framgångar att de har ett allt hårdare grepp om landet.

Talibanerna uppskattas kontrollera två tredjedelar av Afghanistan, efter att ha lagt beslag på 12 provinshuvudstäder under de senaste veckorna.

USA:s ambassad uppmanar nu alla amerikaner att omedelbart lämna Afghanistan och ska planera att evakuera vissa anställda på ambassaden i Kabul.

Också Storbritannien evakuerar en del av de anställda på sin ambassad. De skickar 600 trupper till Afghanistan för att hjälpa britter att lämna landet. Också USA har lovat att skicka 3 000 soldater för att evakuera sin ambassad.

Mediehuset al-Jazeera uppskattar att över 389 000 personer lämnat sina hem för att fly våldet inom landet – de fruktar ett brutalt talibanvälde med avrättningar och eliminering av kvinnors rättigheter.

Enligt flera källor har regeringens förhandlare erbjudit talibanerna möjligligheten att samverka i en gemensam regering för fred i utbyte mot ett slut på våldet. Talibanerna har hittills inte kommenterat erbjudandet.

Enligt amerikanska underrättelsetjänster kan talibanerna ta kontroll över hela landet inom några månader ifall deras avancemang fortsätter i samma stil.

Källor: Reuters, AFP, AP, Al Jazeera

Artikeln uppdaterades 13.8.2021 klockan 08.23 med uppgifter om att erövringen av Kandahar ska ha bekräftats av andra än talibanerna själva
Tidigare uppdateringar: 13.8.2021 klockan 07:23 med uppgifter om att talibanerna intagit Lashkar Gah. 13.8.2021 klockan 05.05 med uppgifter om erövringen av Kandahar. 12.8 klockan 20.35 uppgifter om att USA:s ambassad ska evakueras och klockan 22.25 information om Storbritannien.