Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tonåringarna som mördade jämnårig i Forsby är tillräkneliga – försvaret vill att uppmärksamhet på sociala medier beaktas i domen

Från 2021
Uppdaterad 13.08.2021 12:58.
Ljus på platsen där offret hittades på Forsby sjukhusområde.
Bildtext Platsen där offret hittades blev under veckorna efter mordet en plats för ljus, blommor och andra föremål tillägnade hans minne. Han hittades död den 7 december 2020.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

De tre pojkarna födda år 2004 som mördade en jämnårig pojke på sjukhusområdet i Forsby i Helsingfors är samtliga tillräkneliga. Det här framkommer i sinnesundersökningen som nu är färdig och som presenterades för rätten på fredagen. Det här betyder att de kan dömas för mordet.

Rättegången mot de tre pojkar födda 2004 som anses ha mördat en jämnårig pojke vid sjukhusområdet i Forsby i Helsingfors fortsatte på fredagen.

Största delen av rättegången skedde bakom stängda dörrar eftersom innehållet i sinnesundersökningen är sekretessbelagt. Men under en kort stund var det tillåtet för allmänheten att närvara i rättssalen.

Domaren meddelade då att sinnesundersökningen för alla tre pojkars del visade att de är tillräkneliga. De förstod vad de gjorde och kan därmed dömas för mordet.

En otillräknelig person kan inte dömas för ett brott utan döms istället till sluten psykiatrisk vård. Sinneundersökningen gjordes av Institutet för hälsa och välfärd THL.

Domen i fallet ges den 3 september.

Försvaret vill att uppmärksamheten i media beaktas av rätten

De åtalade pojkarnas advokater anser att tingsrätten bör beakta att fallet fått mycket uppmärksamhet i media.
– Fastän media inte namngett pojkarna har det samma inte gällt i sociala medier där namnen förekommit. Jag anser att det här bör tas i beaktande när rätten tar ställning till straffet, sade advokat Mikko Helander i rätten.

Fastän media inte namngett pojkarna har det samma inte gällt i sociala medier där namnen förekommit

Åklagarna anser däremot att uppmärksamheten i media inte kan tas i beaktande när straffet slås fast.

Offrets föräldrar motsatte sig sinnesundersökningen

Rättegången inleddes tidigare i år, i februari, men pausades efter att rätten i en mellandom den 24 mars beslöt att pojkarna ska sinnesundersökas. Åklagarna krävde sinnesundersökning och de åtalade pojkarna motsatte sig inte.

Offrets föräldrar ansåg inte att de åtalade pojkarna skulle sinnesundersökas utan krävde att var och en av dem döms till 12 års fängelse.

Åklagarna yrkar på 12 års, 11 års respektive 9,5 års ovillkorligt fängelse för pojkarna.

Förutom mord är de också åtalade för flera fall av misshandel och rån av samma offer.

Finns bevis för att pojkarna mördade sin barndomsvän

I mellandomen i mars slog tingsrätten fast att det finns tillräckliga bevis för att de tre pojkarna agerade enligt åtalet och orsakade offrets död.

Två av pojkarna var barndomsvänner med offret, medan den tredje var obekant för honom.

Enligt rätten slog och sparkade två av pojkarna offret flera gånger mot huvudet och kroppen. De fortsatte med våldet när offret låg ner på marken.

En av de åtalade slog offret med en metallstång och hoppade på offrets överkropp. 

Den tredje åtalade pojken slog två gånger offret i ansiktet med en knytnäve och hjälpte till när offret bars från en plats till en annan på sjukhusområdet. 

Nekar till mord

Det är enligt rätten klart att offret tillfogades de skador som nämns i åtalet. Dödsorsaken uppges vara revbensbrott på flera ställen och skador i hjärnan orsakade av inre blödningar.

Pojkarna själv nekade under rätten till mord. Två av dem medgav grovt dödsvållande och grov misshandel medan den tredje bara medgav misshandel.

Erikoissyyttäjä Yrjö Reenilä astuu turvasaliin
Bildtext Rättegången ordnades i februari och i mars i tingsrättens säkerhetssal. Åklagare är Satu Pomoell och Yrjö Reenilä.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Föregicks av misshandel flera fredagskvällar i rad

Misshandeln som ledde till 16-åringens död skedde under fredagskvällen den 4 december 2020. En av de åtalade pojkarna fyllde 16 år samma kväll. De övriga två är födda i början av 2004.

Mordet föregicks av att offret misshandlades på samma plats flera fredagskvällar i rad i november. 

Pojkarna kallade det för en "bestraffningslek", där våldet blev grövre och grövre.

Filmade när de slog och sparkade offret

Under den offentliga delen av rättegången i februari visades filmer som tagits under fredagarna i november. Pojkarna filmade själva när de slog och sparkade offret.

En av filmerna visar hur offret blir slagen med knytnäve i ansiktet och en annan hur han blir slagen med armbågen i ansiktet så hans glasögon går sönder.

En film visades också där offret ligger försvarslös på marken och en av pojkarna sparkar på honom.

Polisens förutredning färdig inom några veckor

Helsingforspolisen utreder just nu skolans och barnskyddets agerande i fallet. Ingen ska ha ingripit mot våldet som offret utsattes för under flera år.
Polisen genomför en förutredning som enligt Svenska Yles uppgifter är färdig inom de närmaste veckorna. Om polisen misstänker brott inleds en förundersökning.