Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Varför ska de unga vaccineras och vilket vaccin får de? Här är sex frågor och svar om vaccineringen av 12–15-åringar

Meri-Porin koululaisia seisoskelee koulun pihalla lavan edessä. Kaksi pikkutyttöä julistaa koulurauhan
Bildtext Vaccineringen av 12-15-åringar har väckt många frågor. De unga vaccineras i huvudsak i skolorna.

Institutet för hälsa och välfärd THL ordnade på torsdag ett öppet tillfälle där de besvarade frågor om coronavaccinationen av unga 12–15-åringar. 

Hittills har 20 000 barn i åldersgruppen 12–15 år vaccinerats i Finland och siffran stiger snabbt. I USA har redan sex miljoner barn i samma åldersgrupp vaccinerats och till exempel i Kanada har två miljoner barn och unga i åldern 12–17 fått vaccinet.

Vaccinationen av barn och unga i åldersgruppen kommer i Finland i huvudsak att ske i skolorna men kan också göras kommunalt genom tidsbokning.

I Finland har ändå vaccinationen av barn och unga väckt en hel del frågor, och vi har samlat ihop några från dagens tillfälle där olika experter på THL svarade på publikens frågor.

Vilket vaccin ges till 12–15-åringar?

Är vaccinen ett överskott som blivit över från andra länder som Bulgarien och Rumänien, och hur kan man då veta att de är säkra och att paketen inte öppnats eller skadats?

Barn och unga får samma vaccin som det erbjuds för vuxna, det har alltså inte beställts något separat pari för barn och unga, säger Mia Kontio, ledande specialist på THL.

– Det handlar om samma vaccin som annars också finns tillgängliga i kommunen. Extra vaccindoser från Bulgarien och Rumänien kommer direkt från fabriken, precis som allt annat vaccin. 

Doserna fördelas även på samma sätt som hos de äldre åldersgrupperna, det vill säga tidsskillnaden mellan den första och andra vaccindosen ska vara 8–12 veckor.

Hos barn har vaccinet en speciellt bra effektivitet mot coronaviruset, även deltavarianten.

Varför vaccinernas 12–15-åringar först nu?

Tidsbokningen för den allmänna coronavaccineringen utanför skolan öppnade 9.8. 

Vaccineringen av 12–15-åringar började i de finska skolorna i dag medan svenska skolorna börjar 17.8, dagen efter att terminen börjat. 

– Av olika orsaker har det inte funnits tillräckligt med vaccin tidigare, men nu har Finland fått extra doser. 11-åringarna får ännu vänta, säger Kontio.

Varför måste 12–15-åringar vaccineras?

Enligt överläkare Hanna Nohynek är det här för att livet ska kunna normaliseras snabbare genom att förhindra smittor. 

Världshälsoorganisationen WHO har uppmanat att vaccinera barn först då alla andra andra åldersgrupper vaccinerats, men det här är enligt Nohynek en fråga om vaccinationssolidaritet. 

– Det finns länder som inte har lika stor vaccinationskapacitet som Finland. Vi har redan vaccinerat de äldre åldersgrupperna, eftersom vi haft god tillgång till vaccin, säger Nohynek.

– Just nu är största delen av virussmittorna bland unga, det är därför speciellt viktigt att den unga åldersgruppen nu får vaccin, säger hon. 

Kan alla som är födda 2009 få vaccinet, eller måste man vänta tills sin 12-årsdag?

Om barnet har fötts i slutet av året sätter det barnet i en ojämlik position. 

– Försäljningstillståndet gäller endast barn som fyllt 12 år. Det här kan tyvärr sätta barn i en ojämlik position men vi kan inte avvika från åldersbegränsningen, svarar Mia Kontio från THL.

Enligt Kontio är kliniska undersökningar om hur säkert det är att ge vaccinet till under 12-åringar på gång. Finland är också med i undersökningarna.

– Vi väntar ännu på ett försäljningstillstånd och mer information för att kunna vaccinera barn under 12 år. Så fort vi får lov kommer de också att ges möjligheten att ta vaccin.

Är skolhälsovårdare utbildade att vaccinera barn?

– Ja. I skolor ges också andra vaccin av skolhälsovårdaren, så de är mycket utbildade. Skolhälsovårdare har även förflyttats till de kommunala vaccineringspunkterna i början av sommaren, så de har erfarenhet, svarar Kontio.

Om barnet bor i en annan kommun än där hen går i skola, måste barnet då boka tid till kommunens vaccinationspunkt?

– Nej. Det har ingen betydelse vilken kommun barnet är inskrivet i, vaccineringen görs i den skola där barnet är inskrivet, säger Kontio.