Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bröderna Riski fullbordade fin finländsk fotbollsafton – HJK säkrade avancemang och miljoner på hemmaplan

Från 2021
Bröderna Riku och Roope Riski firar efter HJK:s öppningsmål mot Neftci Baku.
Bildtext Riku Riski blev stor matchhjälte då HJK avancerade i Europa League-kvalet.
Bild: Lehtikuva

Först avancerade KuPS och några timmar senare var det HJK:s tur. Helsingforslaget slog FK Neftci Baku, Tim Sparv debuterade för de 30-faldiga mästarna och HJK säkrade en plats i gruppspelet i Uefa Conference League.

HJK var på fint spelhumör förra veckans tisdag men fick nöja sig med oavgjort 2–2 borta mot FK Neftci Baku från Azerbajdzjan.

Den offensiva fotbollen som lagen bjöd på förra veckans tisdag var mer eller mindre bortblåst då lagen möttes på nytt i Helsingfors.

Under de inledande minuterna var HJK det aktivare laget och fick också bollen i mål efter åtta minuters spel. Miro Tenho stötte in Lucas Lingmans hörna från höger, men målet underkändes då bollen tagit på HJK-mittbackens hand.

Så småningom tappade de finländska mästarna initiativet och aningen överraskande var det gästerna som hade mer boll, utan att på allvar hota HJK:s målvakt Jakob Tånnander.

Strax före pausvilan fick hemmapubliken jubla, men bara nästan då Jairs långskott från 20 meter träffade stolpen.

HJK rivstartade efter paus

Kanske Jairs stolpträff vare en indikation på vad andra halvlek skulle bjuda på.

Finlands bästa fotbollslag fick en smakstart efter pausvilan då Filip Valencic hittade inhopparen Riku Riski i halvlekens första minut.

31-åringen var felfri i sitt avslut och hemmaledningen var ett faktum. 

Kvarten senare var storebror Riski i händelsernas centrum igen. Inhopparen revs ner av Neftci-försvaret och bollen till elva meter.

Då var det dags för följande Riski att frälsa de alltmer högljudda hemmafansen. Roope Riski satte bollen säkert i mål bakom Aqil Mammadov och det började lukta avancemang på Tölö fotbollsstadion.

I den 82:a minuten var det dags för landslagskaptenen Tim Sparv att debutera för sin nya klubb. Sparv kom in istället för Filip Valencic och båda fick högljudda applåder då de bytte plats på planen.

Tim Sparv fick fira efter sin första match med HJK.
Bildtext Tim Sparv fick debutera som en vinnare.
Bild: Lehtikuva

Sparv fick även fira inför sin nya hemmapublik då Roope Riski punkterade tillställningen ett par minuter från slutet med sitt andra mål för kvällen.

HJK vann med 3–0 och möter turkiska Fenerbahce i den sista kvalomgången till Europa League. Även om “Klubi” förlorar dubbelmötet får laget delta i gruppspelet av nya Uefa Conference League. En plats i UCL garanterar HJK nästan 3 miljoner euro i prispengar.

Uefa Europa League, 3:e kvalomgången

HJK–FK Neftci Baku 3–0 (0–0)
46’ 1–0 Riku Riski
60’ 2–0 Roope Riski (straff)
89’ 3–0 Roope Riski

HJK vidare med sammanlagda resultatet 5–2.

Diskussion om artikeln