Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Brittisk OS-silvermedaljör avstängd för dopning – stafettlaget går miste om medaljerna

Storbritanniens stafettlag
Bildtext Chijundu Ujah (till vänster) löpte för Storbritannien i Tokyo.

Den brittiske sprinterlöparen Chijundu Ujah har testat positivt för två förbjudna ämnen i OS i Tokyo. Ujah har satts i ett tillfälligt tävlingsförbud, och det brittiska stafettlaget hotar att bli av med silvermedaljerna på herrarnas 4x100 meter.

Ujah löpte den första etappen i det brittiska laget som tog silver bakom Italien i Tokyo. Nu ser det ut som om också lagkamraterna Zharnel Hughes, Richard Kilty och Nethaneel Mitchell-Blake blir av med medaljerna från OS-finalen.

Ingen i kvartetten har tidigare åkt fast för dopning. Under tidigare år har både Linford Christie och Dwayne Chambers befläckat brittisk sprinterlöpning med sina dopningsfall, men för brittisk sprinterlöpning är detta den första gången det sker en dopningsskandal i ett OS.

Friidrottens antidopningsorganisation AIU meddelade under torsdagen om det positiva dopningsfallet från dopinglaboratoriet i Tokyo.

Ujahs prov innehåller de förbjudna och muskeluppbyggande substanserna Ostarine och S-23. Ujah kan kräva att B-provet ska analyseras innan han eventuellt fälls för dopingbrott. Om också B-provet är positivt så förlorar det brittiska laget sina silvermedaljer.

I och med en brittisk diskvalificering skulle Kanada stiga till silverposition medan Kina får brons från OS-stafetten.

Erfaren stafettlöpare med meriter

Den 27-årige Ujah är en erfaren stafettlöpare med flera meriter från tidigare mästerskap. Han har varit med om att vinna VM-guld för Storbritannien år 2017, samt EM-guld åren 2016 och 2018.

Ujahs rekord på 100 meter lyder på 9,96 och det löpte han både åren 2014 och 2015. I år har han noterats för 10,03.

Chijindu Ujah, Storbritannien
Bildtext Chijundu Ujah löpte öppningsetappen för Storbritannien.

AIU har stängt av ytterligare tre övriga friidrottare efter positiva dopingprov i Tokyo. Det är 1500 meterslöparen från Bahrain Sadik Mikhou, kulstötaren Benik Abramyan från Georgien och den kenyanska sprintern Mark Otieno Odhiambo.