Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Basketstjärnan Petteri Koponen återvänder till Finland – efter 13 år som utlandsproffs blir det Seagulls och den finländska basketligan

Från 2021
Petteri Koponen.
Bildtext Petteri Koponen återvänder till Finland.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Efter 13 framgångsrika säsonger som utlandsproffs återvänder basketstjärnan Petteri Koponen till den inhemska basketligan och Helsingforsklubben Seagulls. Koponen spelade i ligan senast år 2008 för Honka.

Den 33-årige Koponen berättade under Seagulls presstillfälle att säsongen sannolikt är hans sista som proffsspelare.

– Jag har redan en längre tid haft en sådan känsla att det kanske är dags att återvända hem till Finland. Både min livssituation och det faktum att jag inte längre har många år kvar som proffs påverkade beslutet. Sannolikt blir detta mitt sista år. Dessutom siktar jag på EM-tävlingarna i Prag med landslaget, sade Koponen.

Han har spelat i flera stora europeiska klubbar under sin karriär som i italienska Bologna (2008–2012), ryska Himik (2012–2016), spanska Barcelona (2016–2018), tyska Bayern München (2018–2021) och italienska Reggiana (2021).

– Vi kollade nog ännu under sommaren igenom vad världen kan ha att erbjuda. Att stanna utomlands skulle ändå ha krävt ett så bra helhetspaket för att hela familjen ännu skulle ha rest. Vi tackade nej flera gånger. Och hela tiden fanns tanken där att det nu kunde vara dags att återvända hem.

Koponen reserverades till NBA som första finländare någonsin under öppningsrundan, men han spelade aldrig en match i ligan.

Koponen har under de senaste åren haft svårt att hinna spela för landslaget på grund av landslagets samtidiga matcher med klubbarnas matcher i Euroligan. I och med Seagulls-kontraktet kommer Koponen att finnas bättre tillgänglig för landslaget i VM-kvalet som inleds i november, och i EM-tävlingarna nästa år.

Koponen har spelat 137 landskamper för Finland med ett poängsnitt på 13,4.