Det ljusnar för fyrön Yttergrund i Kristinestad – flera aktörer vill bevara det unika kulturhistoriska området
I röd och vit stålplåt och 43,6 meter över havet höjer sig Yttergrund fyr över trädtopparna i södra Kristinestad. I sommar har Finlands fyrsällskap bemannat ön i flera veckor för att rusta upp området med Nordens näst högsta fyr.
Vid Österbottens sydligaste spets i byn Sideby finns fyren Yttergrund. Fyren som byggdes 1892 är ett historiskt landmärke och utgör i dag ett unikt kulturlandskap.
Ön och byggnaderna ägs av Forststyrelsen medan fyren står i Transport- och kommunikationsverket Traficoms ägo. Hela området är ungefär 14,6 hektar stort.
I somras tog Finlands Fyrsällskap i land på Yttergrund med syftet att göra området mera tillgängligt. Stora delar av området har varit igenvuxet.
Vasabon Johan Ångerman sitter i styrelsen för Finlands Fyrsällskap.
– Yttergrund har väl varit orört, eller levt utan underhåll, de här senaste 20 åren kanske. Fyren fyllde 100 år för 19 år sedan och då gjorde man en liten insats och röjde lite skog och sly.
Ångerman som också är byggnadsarkitekt påpekar att byggnader kräver underhåll varje år, kanske till och med varje månad.
– Nu är det underhållsarbete som vi pysslar med där.
I totalt nio veckor från juni till augusti ska Yttergrund vara bemannat med talkofolk från Fyrsällskapet. Arbetet på Yttergrund görs i samarbete med två andra aktörer: Andelslaget Solrutten och Kristinestads segelförening. Allt som har blivit gjort har gjorts på frivilligt initiativ.

Medlemmarna i Finlands Fyrsällskap kommer från hela Finland.
– Den veckan jag var där så var vi faktiskt från sju olika orter, och alldeles utspritt från hela landet. Det är nästan ingen som har någon speciell kontakt till Yttergrund eller till nejden. Visst finns det också sådana, men de allra flesta kommer bara för att de har ett intresse av att arbete för att kulturmiljön ska leva vidare.
Om det går om intet, eller om de rasar ihop, så tror jag inte att det finns någon finansiering och vilja att bygga upp tillbaka. Så det gäller nog att underhålla och se till att husen mår bra.
Johan Ångerman, styrelsemedlem i Finlands Fyrsällskap
Ångerman betonar vikten av att kulturlandskapet bevaras och underhålls.
– För om det går om intet, eller om de rasar ihop, så tror jag inte att det finns någon finansiering och vilja att bygga upp tillbaka. Så det gäller nog att underhålla och se till att husen mår bra.
Hoppas på en fortsättning
Yttergrund ligger i yttersta havsbandet. Trots det är det bara en kort båtväg ut som bland annat går genom en grävd kanal fram till en lagun där det finns båtplatser.
På ön finns förutom fyren två omkringliggande husgrupper bestående av lotsstugan som torde vara äldst, ett gammalt segelskjul, bastu, förråd och fyrmästarens bostad.
Under sommaren har Fyrsällskapet öppnat ett litet sommarkafé.
– Vi städade ur ett förråd och inredde det som ett litet kafé eller en sommarkiosk. Där får man köpa glass, godis, läsk och kaffe.
Vad du tror om framtiden, hur kommer det att fortsätta?
– Vi kommer att sätta oss ner nu med Solrutten som administrerar hela projektet, och Kristinestads segelförening som också är där och gör sitt. Så då sätter vi oss ner och ser hur det har gått. Vissa saker kanske vi ändrar på, och vissa saker tycker vi att funkar bra som det är. Så hoppas vi ju på fortsättning nästa år och nästa och nästa.
Reaktionerna från de som besökt Yttergrund har till största del varit positiva, säger Ångerman.
– Många av de här Sidebyborna som kommer ut bara kanske för att köpa glass, men många kommer också och berättar om historier. Många av dem har en mamma eller pappa eller farmor eller moster som har jobbat eller varit där som barn. Så de har många fina historier att berätta.
Från lokalt håll har man fått bra respons och stöd.
– Lokalbefolkningen har hjälpt till med det ena och det andra. Det är transporter som ska skötas, en spis som ska kopplas och en lampa har gått sönder. Så vi har kontakt med folk i nejden som har hjälpt oss jättemycket.
Från öde till livlig på några veckor
En lokal ortsbo som hjälpt till är Sidebybon Harry Utter. Varje lördag har han fixat båtskjutsen ut till Yttergrund för Fyrsällskapet då ett talkogäng har anlänt och ett annat har lämnat ön.
– Det är nog bra att det blir upprustat, annars skulle allt förfalla. Alla hus skulle bli förstörda så småningom, så det är nog fint att det görs i skick.
Utter säger att man tidigare har kunnat åka ut till ön och varit ensam på plats. I sommar har det varit mer livat.
– Det har hela tiden varit båtar och folk när man har varit där.
Det har hela tiden varit båtar och folk när man har varit där.
Harry Utter
Utter hoppas att talkokraften inte sinar inom snar framtid eftersom det finns att göra – måla hus, byta ut dåliga bräder och förnya saker.
– Dom har nog hållit på där varje dag, det har ändrats varje dag man har varit dit, säger Utter.
Utter ger sommarkiosken bra betyg.
– Det är nog bra, då man åker dit så kan man sitta ner, ta en glass och så kanske man ser någon bekant som man kan prata med en stund.
Den tredje helgen i augusti infaller den internationella fyrdagen, i år är datumen 21–22 augusti.
– Om coronaläget tillåter så har vi lite öppet hus dag. Vi säljer lite glass och kaffe och visar folk runt på Yttergrund – vad vi har gjort och vad vi kanske kommer att göra sedan nästa sommar, säger Ångerman.