Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldsamheterna i Afghanistan trappas upp – FN varnar för katastrofala följder i kampen om huvudstaden Kabul, Nato höll krismöte

Från 2021
Uppdaterad 13.08.2021 22:39.
En soldat från Afghanistans regeringsstyrkor står vid ett markområde där det brinner.
Bildtext De afghanska regeringsstyrkorna har på många håll tvingats ge vika för talibanrebellerna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Talibanrebellerna har tagit kontroll över flera stora provinshuvudstäder i Afghanistan och har erövrat stora delar av landet. Enligt FN kan striderna leda till en humanitär kris, bland annat hungersnöd.

Talibanrebellerna tog i dag kontroll över provinshuvudstaden Pul-e ‘Alam som ligger 50 kilometer söder om huvudstaden Kabul. Afghanska regeringsstyrkor i området flydde till huvudstaden Kabul.

Utöver Logal har talibanerna sedan i går tagit kontroll över Afghanistans näst största stad Kandahar samt provinshuvudstäderna Herat och Lashkar Gah. Det här är ett förödande bakslag för den afghanska regeringen.

– Staden ser ut som en frontlinje, en spökstad. Familjer har antingen lämnat sina hem eller så gömmer de sig hemma, säger ett vittne i staden Herat som har drygt 600 000 invånare.

Afghanistans regering har fortfarande kontrollen över några stora städer, bland dem Mazar-i-Sharif, Jalalabad och huvudstaden Kabul. Enligt experter kan talibanerna ändå isolera Kabul inom de kommande 30 dagarna och ta över staden helt och hållet inom 90 dagar.

Regeringsstyrkorna i Afghanistan har också fortfarande kontroll över flygplatsen i Kandahar – ett område som tidigare var USA:s näst största militärbas i landet.

Många civila har flytt sina hem i flera städer. Enligt uppgifter är åtminstone 30 000 familjer på flykt. FN:s flyktingsorganisation ber Afghanistans grannländer att inte stänga gränserna och välkomna afghaner på flykt. Samtidigt uppmanar FN länder att tillfälligt stoppa utvisningar till Afghanistan.

FN-chefen vädjar till talibanerna

FN:s generalsekreterare António Guterres vädjade i dag till talibanerna och bad dem att omedelbart upphöra med sin offensiv och i stället börja förhandla för att undvika ett utdraget inbördeskrig och en isolering av Afghanistan.

Guterres sa att han är mycket upprörd över de tecken han sett som visar att talibanerna nu inför hårda restriktioner i de områden där de tagit över kontrollen, framför allt de åtgärder som riktas mot kvinnor och journalister.

– Det är speciellt skräckinjagande och hjärtslitande att läsa rapporter om hur flickor och kvinnor blir fråntagna de rättigheter som de har kämpat så hårt för att få.

Ambassader evakueras – också Finlands

Nu evakueras också flera ambassader. I Finland meddelade beslöt regeringen i dag att högst 130 afghaner och deras familjer kommer att flygas till Finland.

I dag kom det också besked om att Danmarks ambassad i Kabul temporärt stängs medan Tyskland drastiskt minskar på sin personal. Också Norge stänger tillfälligt sin ambassad och evakuerar personalen. Sveriges utrikesdepartement har också beslutat att minska personalstyrkan på ambassaden i Kabul.

USA och Storbritannien har skickat trupper till landet för att evakuera sina ambassader. USA skickar 3 000 soldater till huvudstaden Kabul för att hjälpa personal vid amerikanska ambassaden. Storbritannien skickar drygt 600 soldater till Afghanistan.

Nato höll krismöte: Vi stöder den afghanska regeringen så mycket som möjligt

Försvarsalliansen Nato höll i dag ett krismöte för att diskutera striderna i Afghanistan. Generalsekreterare Jens Stoltenberg sa efter mötet att Nato stannar kvar i Afghanistan genom civil, diplomatisk närvaro för att hjälpa den afghanska regeringen och landets säkerhetsstyrkor med att stå emot talibanernas frammarsch.

Nato säger också att om talibanerna tar över makten i Afghanistan med våld så kommer deras styre inte att erkännas av det internationella samfundet.

Knappt något hopp för förhandlingar

Många västerländska länder och organisationer har uttryckt oro över läget i Afghanistan. Förenta nationerna varnar för allvarliga konsekvenser om talibanerna når Kabul och får kontroll över staden. Enligt FN skulle det leda till katastrofala följder för civila.

Också FN:s program för livsmedelshjälp säger att våldsamheterna kan leda till en humanitär katastrof då det råder brist på mat.

– Vi fruktar att det värsta ännu är framför oss. Hungersnöden närmar sig nu snabbt, alla kännetecken på en humanitär katastrof finnas, säger Thomas Phiti vid FN:s program för livsmedelshjälp.

Många utomstående aktörer ber talibanerna att inte skada civila och enskilda länder, exempelvis Iran, har uppmanat talibanerna att garantera säkerheten för diplomater i de städer man tagit över kontrollen.

Man hoppas fortfarande på att förhandla fram fred mellan regeringsstyrkorna och talibanrebellerna, men läget ser inte särskilt hoppfullt ut. Talibanerna är inställda på vinst och suktar efter kontroll över landet.

En annan stötesten är Afghanistans president Ashraf Ghani. Pakistan har försökt medla konflikten mellan regeringsstyrkorna och talibanerna, men talibanerna vägrar delta i förhandlingar om Ghani fortsätter som president. Regeringen vill däremot inte att presidenten avgår eftersom det skulle vara likvärdigt med att ge upp.

Tält uppsatta i Kabul, människor står utanför.
Bildtext Många civila har flytt från talibankontrollerade områden till huvudstaden Kabul. De som har flytt har satt upp tält i huvudstaden.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Oro över att al-Qaida börjar samarbeta med talibanerna

Oron för den radikala militanta islamistiska rörelsen al-Qaida ökar också. Experter befarar att talibanerna tillsammans med al-Qaida kan fortsätta kampen mot Afghanistans regering och exempelvis bränna ner ambassader i landet.

– Om talibanerna börjar samarbeta med al-Qaida eller går mot attack mot västländer, så kan vi komma att återvända till Afghanistan, säger Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace till LBC Radio.

Talibanerna har sedan en vecka tillbaka tagit kontroll över 15 av Afghanistans 34 provinshuvudstäder. Talibanernas framfart har lett till att de afghanska regeringsstyrkorna tvingats stiga åt sidan på vissa håll och fokusera på att försvara större städer.

Våldsamheterna har eskalerat sedan USA:s president Joe Biden kallade hem amerikanska trupper från Afghanistan. Biden sade i veckan att han inte ångrar beslutet och motiverade det med att USA spenderat mer än en biljon dollar, alltså 1 000 miljarder, på kriget i Afghanistan.

Tidslinje över striderna i Afghanistan

 • 14 april: USA:s president Joe Biden meddelar att USA kallar hem trupper i Afghanistan från och med 1 maj. Det längsta kriget i USA:s historia tar därmed slut.

 • 4 maj: Talibanerna attackerar afghanska regeringsstyrkor i provinsen Helmand i sydvästra Afghanistan samt sex andra provinser. 

 • 11 maj: Talibanerna intar distriktet Nerkh strax utanför huvudstaden Kabul medan striderna runt om i landet eskalerar.

 • 7 juni: Myndigheter meddelar att mer än 150 afghanska soldater dödats av talibanerna på ett dygn. Strider pågår nu i 26 av landets 34 provinser.

 • 22 juni: Talibanerna inleder strider i flera provinser i norra Afghanistan – långt från deras traditionella fäste i södra Afghanistan. Enligt FN:s statistik har talibanerna nu tagit kontroll över mer än 50 av landets 370 distrikt.

 • 2 juli: Amerikanska styrkor lämnar USA:s största militärbas i Afghanistan – det här är slutet på amerikansk inblandning i kriget. 

 • 5 juli: Talibanerna säger att de kan presentera ett skriftligt fredsförslag till afghanska regeringen så tidigt som i augusti.

 • 21 juli: Talibanerna kontrollerar drygt hälften av alla landets distrikt, enligt uppgifter.

 • 26 juli: FN uppger att närmare 2 400 civila har dött i maj och juni i striderna i Afghanistan, vilket är rekordmånga dödsfall sedan 2009.

 • 6 augusti: Första provinshuvudstaden faller på flera år – talibanerna tar över kontrollen i Zaranj i södra Afghanistan. Det här leder till att ännu fler provinshuvudstäder faller, bland annat provinshuvudstäder i norr, där talibanerna aldrig tidigare haft kontroll.

 • 13 augusti: Fyra provinshuvudstäder faller på en och samma dag – bland annat landets näst största stad, Kandahar. Talibanerna tar också kontroll över nyckelstaden Herat.

Källor: Retuters, AP, AFP.