Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen haffade stöldliga - elva grova stölder bland annat i Österbotten

Från 2021
Polisbil i Vasa centrum.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

En utländsk stöldliga härjade i Österbotten och Södra Österbotten under årets första månader. Sju män har häktats och åtal ska väckas senast den sista augusti.

I brottsserien har de misstänkta brutit sig in i flera företag i metallbranchen och stulit koppar, katalysatorer och andra metaller. Skadorna uppgår till 300 000 euro, av vilket cirka 20 000 euro har återfåtts.

Serien består av elva stycken grova stölder, tre stycken försök till grov stöld och en stöld. Åtta av stölderna har inträffat i Österbotten eller Södra Österbotten.

Brotten har inträffat under tiden mellan januari till april i år i Vasa, Kurikka, Tervajoki, Janakkala, Riihimäki, Vanda, Raseborg, Lojo och Nokia.

Beroende på brottsplats varierade gruppens storlek från tre till tio personer. Även fordonen som användes vid brotten byttes ofta ut.

Sju utländska män har blivit häktade med sannolika skäl. Personerna är födda mellan åren 1974–1992. De första personerna häktades redan i april och den sista i juli.

Polisen kom de misstänkta på spåren genom sin egen brottsplatsundersökning och genom samarbete med andra polisinrättningar. Företagens egna övervakningskameror har också varit av stor betydelse i förundersökningen.

Ansvaret för förundersökningen låg hos sektorn för brottsbekämpning vid Österbottens polisinrättnings enhet i Vasa.

Åtal i ärendet ska väckas senast den 30 augusti.