Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 13.8

Från 2021
Uppdaterad 13.08.2021 14:28.
En skötare tar coronaprov vid en drive in.
Bild: Silja Viitala / Yle

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Karleby ställer in evenemang

Karleby stad ställer in evenemanget Meripuisto-piknik i år. Picknick-evenemanget skulle ha ägt rum fredagen den 20 augusti, men skjuts nu fram till sommaren 2022.

Det är redan andra gången som Meripuisto-piknik skjuts fram på grund av att coronavirussituationen försämrats. Ursprungligen var det tänkt att evenemanget skulle vara jubileumsårets medborgarevenemang under Karlebyveckan i fjol.

Även om inga begränsningar för sammankomster utomhus gäller på området anser arrangören att picknickevenemangets öppna natur och möjligheten att pröva olika aktiviteter vid olika punkter gör att evenemanget inte kan ordnas helt smittsäkert. Inte heller Medeltida dagen 4.9 ordnas i år. Närmare information om evenemangen under Veneziaden ges nästa vecka.

Smitta på daghem och skola i Vasa

Två coronavirussmittor har konstaterats i daghemmet Teeriniemen päiväkoti i Vasa. Vid Vamia, som erbjuder yrkesutbildning i Vasa, har en elev konstaterats smittad av coronavirus.

I Teeriniemen päiväkoti är antalet personer som eventuellt exponerats för viruset totalt 27. Exponeringarna har inträffat 6.8 och 9.8.

14 barn och 13 vuxna har försatts i karantän. Övrig verksamhet vid daghemmet fortgår som vanligt.

Vid Vamia har exponeringarna inträffat 10.8 på Hansa-campus, som finns på Krutkällarvägen. Antalet exponerade är totalt 19, och de har alla försatts i karantän. För de övriga i skolan fortgår undervisningen som normalt.

13 nya fall i Österbotten

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelar om 13 nya coronafall. Torsdagens siffra var 21.

Incidensen stiger till 68. Det totala antalet fall är 2 713.

Sex nya fall i Mellersta Österbotten

Soite har även idag sex nya fall att rapportera. Ingen får för tillfället sjukhusvård på grund av coronan.

Det är bråda tider på smittspårningen och därför kan inte smittspårarna dagligen kontrollera läget med de som sitter i karantän. Soite ber därför att de som sitter i karantän ringer coronarådgivningen på 06 828 7499 om de utvecklar symtom. Om du behöver hjälp av jouren, ring 116 117.

17 nya fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har 17 nya fall att rapportera på fredag morgon.

Incidensen är nu 74,6 och det totala antalet fall är 1 140. Mellan en och tre personer får sjukhusvård.

Diskussion om artikeln