Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Far och son gläder sig: Hettan har gynnat majsen, som ger rekordskörd vid Pickala gård

Från 2021
Far och son. Thure och Jonas Lindeberg vid Pickala gård i Sjundeå.
Bildtext Inom några år tar sonen Jonas Lindeberg över efter pappa Thure vid Pickala gård i Sjundeå.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

En anrik, fascinerande historia döljer sig bakom majsfälten och det lilla försäljningsståndet vid Pickala gård i Sjundeå. I år ger majsen skörd som sällan förr, tack vare hettan och flitig bevattning, berättar gårdens ägare Thure Lindeberg. Han upptäckte majsen i USA på 1980-talet men det tog flera år innan han lyckades få egen majsskörd. Man måste lura plantorna att det är varmare än det är - med hjälp av plast.

– Majsen stortrivs i hettan, berättar Thure Lindeberg vid Pickala gård i Sjundeå. Vi får en pangskörd i år men det gäller att vara snabb - på några veckor är det hela över.

Vid det lilla försäljningsståndet rensas majskolvar i snabb takt. Kartonglådor fylls och lastas i skåpbil för att sedan köras ut till butikerna. Solen lyser snett över majsåkern, som är försedd med skyddszon ner mot Pickala å. Nu är det högsäsong för den söta, inhemska majsen.

Lyssna på hela intervjun med Thure Lindeberg här! Texten fortsätter efter klippet.

Majsen ger toppskörd i år vid Pickala gård i Sjundeå

9:14

– Alla andra grödor mår dåligt men majsen växer och frodas. Vi har aldrig haft så här fin majs som i år, berättar Lindeberg.

Spannmål och gräs växer bäst vid 20 graders temperatur, men majsen älskar värmen - "och vi har vattnat och vattnat".

Lindeberg odlar en och en halv hektar majs. Han har haft öppet ett veckoslut nu och några återstår. Kunderna strömmade genast till när försäljningen började.

Majskolvar vid Pickala gård i Sjundeå.
Bildtext Öppna inte majskolvarna innan du faktiskt tillreder dem, tipsar Thure Lindeberg.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

– Vi har mycket stamkunder som återkommer flera gånger per år. Vi har också allt fler utlänningar, asiater, pakistanier och indier bland kunderna, det är nytt och roligt, berättar han.

Upptäckte majsen i USA på 1980-talet

– Jag var i USA 1986 och upptäckte majsen. Vi åt t-benstek och majs i Minnesota, det var otroligt gott. Jag tog hem frön och där började det.

Det gick många år av försök och misstag innan han fick sin första skörd. Fortfarande kan frosten spela spratt - majsen är ytterst frostkänslig.

Fyra personer rensar och packar majs vid en majsodling.
Bildtext Majskolvarna plockas, rensas och packas för att sedan sändas ut till butikerna.
Bild: Anna Savonius / Yle

Fascinerande historia

Pickala gård har en lång och intressant historia. Familjen Lindebergs egen historia på gården börjar 1887.

– Markerna låg i tiden under klostret i Paldiski, i slutet av 1200-talet. De första åkrarna kan ha röjts redan då, berättar Lindeberg.

Pickala gård grundades av Klaus Fleming. Årtalet var 1570, ungefär. Han bodde på Pickala om sommaren och hade ett skeppsvarv ute på Kalvö.

– Det sägs att Fleming åt sin sista middag på Pickala gård. Han dog i Pojo, på väg till Åbo. Fleming var kungens man.

Om tre år tar sonen Jonas över

Thure Lindeberg är lättad över att ett av hans sju barn visar intresse för att ta över gården. Jonas hjälper till och har hunnit med två examina redan. Framtiden för Pickala verkar tryggad.

Pickala gård i Sjundeå odlar majs.
Bildtext Majs i långa rader.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Just när intervjun med Thure är slut gör han en sväng ner till försäljningsplatsen. Jag hinner fråga honom vad som händer med åkern när majsskörden är bärgad.

– Resterna blir ensilage, säger han, foder åt djuren. Vi är noga med att inget går till spillo.

Diskussion om artikeln