Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Ocean Ecstatic är en sällsam och gripande simhallshyllning

Från 2021
Tre personer i morgonrockar latar sig vid en vacker simbassäng.
Bildtext Aksinja Lommi, Herman Nyby, Simon Häger står för skådespelarinsatserna i den egenartade simhallsföreställningen Ocean Ecstatic.
Bild: Yoshi Omori

Georgsgatans anrika simhall blir skådeplatsen för en egenartad och hisnande vacker uppsättning där akustiken och musiken stjäl showen.

Ocean Ecstatic spelas i den anrika Georgsgatans simhall i Helsingfors, ett klassiskt vackert utrymme med kakelklädda väggar och högt i tak där den övre våningens välvda gallerier blickar ner mot bassängen på bottenvåningen.

Föreställningen börjar stillsamt, vattnet kluckar. Ensemblens tre skådespelare (Aksinja Lommi, Herman Nyby, Simon Häger) kommer in och simmar genom bassängen, stiger upp och försvinner in i bastu- och duschutrymmena på andra sidan. Deras röster sorlar, vattnet skvalar.

En man i morgonrock flyter på en orange flotte i en simbassäng.
Bildtext Föreställningen beskriver sig som ”ett ode till vardagligt simmande, det stormiga, mörka havet och det loja livet i solstolen på kanten av poolen.”
Bild: Yoshi Omori

En man i tofflor och t-tröja (Nyby) går sakteligen av och an och sköljer av väggarna och golvet i duschen, en annan (Häger) kommer fram till bassängkanten och tvekar en stund innan han försiktigt sänker sig ner i det svala vattnet. Med rituell långsamhet stryker han vatten över armarna innan han hastigt doppar sig och går tillbaka in i bastun.

I motsatta ändan sitter en kvinna (Lommi) på en badstol. Hon plockar små prydnadsstenar ur en blomkruka och betraktar dem tankfullt innan hon kastar dem i bassängen. Sedan kastar hon sig beslutsamt i vattnet.

Föreställningen beskrivs i materialet som ”ett ode till vardagligt simmande, det stormiga, mörka havet och det loja livet i solstolen på kanten av poolen.” Och det är något befriande o-angeläget med uppsättningen.

Repetitiva, ojäktade scener i vattnet och vid bassängkanten avlöser varandra utan att föra någon uppenbar handling framåt, men förmedlar ändå känslosamhet och humor – särskilt Herman Nyby har en anmärkningsvärd förmåga att ingjuta små ögonblick av sinnlig komik i de så gott som ordlösa sekvenserna.

Tre personer simmar i en simbassäng.
Bildtext Ocean Ecstatic kretsar inte kring någon tydlig handling, istället är det rummet och ljudomgivningen som skapar en behaglig och svävande stämning.
Bild: Yoshi Omori

En djärv ljussättning (av Sofia Palillo) försänker rummet i mörker och lämnar åskådaren att uppleva utrymmets egen speciella akustik, där varje kluckande, klick och plask ekar under det höga taket.

Och när musiken bryter in tar den salen och föreställningen i besittning med en självklar kraft, ljuddesignen (av Ville Kabrell) lyfter musiken till föreställningens obestridliga centrum och gör den till huvudpersonen i denna sällsamma och svävande uppsättning.

Ocean Ecstatic. Regi och dramaturgi: Tom Rejström och Otto Sandqvist. Uppträdare: Aksinja Lommi, Herman Nyby, Simon Häger. Ljus och scenografi: Sofia Palillo. Ljuddesign: Ville Kabrell. Kostymdesign: Hanne Jurmu. Harpist: Salla Hakkola. Föreställningen ges på Georgsgatans simhall till och med den 15 augusti.

Diskussion om artikeln