Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tytti Yli-Viikari överklagar beslut om uppsägning från Statens revisionsverk

Från 2021
Uppdaterad 13.08.2021 14:31.
Tytti Yli-Viikari
Bildtext Tytti Yli-Viikari ska ha hushållat slarvigt med skattebetalarnas pengar.
Bild: Lehtikuva

Statens revisionsverks avskedade generaldirektör Tytti Yli-Viikari överklagar uppsägningsbeslutet i Helsingfors förvaltningsdomstol.

Enligt nyhetsbyrån STT registrerades överklagandet i slutet av juli. Det var i slutet av juni som riksdagens plenum officiellt avskedade Yli-Viikari från sin post.

Hon hade varit suspenderad en längre tid.

Yli-Viikari beskylls för oklarheter kring hur skattebetalarnas pengar har använts. Man har hittat brister i Yli-Viikaris egen redovisning vad beträffar bland annat resor och anskaffningar.

Också polisen utreder Yli-Viikari. Centralkriminalpolisen misstänker Yli-Viikari och en annan direktör vid revisionsverket för grovt missbruk av tjänsteställning.

Yli-Viikari misstänks också för betalningsmedelsbrott och brott mot tjänsteplikt. Hon nekar till brott.

Hoppas på nya uppgifter vid verket

I en intervju för Lännen Media säger Yli-Viikari att hon gärna skulle återgå till ledningsuppgifter i Statens revisionsverk.

– Det är en bra arbetsplats. Den person som efterträder mig på generaldirektörsposten har säkert visioner som jag gärna skulle diskutera med honom eller henne.

Den tillförordnade generaldirektören Matti Okko säger att verket inte har diskuterat någon fortsättning med Yli-Viikari.

– Verket kan inte förhindra att Yli-Viikari börjar arbeta här igen men vilka arbetsuppgifter hon kunde få är en annan fråga, säger Okko.