Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regionförvaltningen svarar efter kritiken om barns hobbyer: Inget totalförbud men reglerna behövs eftersom hälsovården är överbelastad

Från 2021
Unga korgbollsspelare tränar.
Bildtext I basket borde man ordna träningarna så att man fokuserar på teknikövningar i stället för spel, för att undvika närkontakt, säger man på Regionförvaltningsverket i Södra Finland.
Bild: Pasi Autio / Lehtikuva

Barn och unga i huvudstadsregionen ska få ha sina hobbyer, men det får inte bli för trångt inomhus. Orsaken är den höga belastningen på sjukvården i Helsingfors. Det är budskapet från de regionala myndigheterna efter kritiken från regeringshåll.

Regeringen vill undanta barn och unga från ytterligare restriktioner. Men Regionförvaltningsverket i Södra Finland har beslutat att samma regler gäller för juniorernas hobbyverksamhet som för vuxna inom huvudstadsregionens kommuner.

Arrangören måste försäkra sig om att det är möjligt att hålla två meters avstånd vid hobbyverksamhet inomhus. Utomhus gäller tvåmeterskravet bara om man är fler än 50 personer.

Oona Mölsä är överdirektör vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland. Hon svarar på den senaste kritiken om att myndigheterna skulle vara på väg att förbjuda hobbyverksamheten för unga.

– Det handlar inte om att vi vill förbjuda hobbyerna, utan om att vi reglerar det så att man kan utöva dem tryggt, och så att inte för många människor vistas samtidigt inomhus, säger Mölsä.

För en del idrottsarrangörer kan det i praktiken leda till att man har svårt att ordna verksamheten enligt de här kraven. Vilken diskussion har ni fört om det?

– Vi har haft motsvarande beslut på olika håll under förra våren. På de flesta ställen har man ändå kunnat genomföra träningar. Förstås är inomhussporter sådana till sin natur att man till exempel i basket kan behöva fokusera på teknikövningar i stället för spelsituationer. Men det är inte förbjudet för deltagarna själva att ha närkontakt, säger Mölsä.

Ansvaret är alltså på idrottsföreningen eller arrangören att se till att arrangemangen är sådana att närkontakt kan undvikas.

Regeringen har dragit upp en allmängiltig linje om att särskilt undanta barn och unga från ytterligare restriktioner. Den här linjen upprepades, bland annat av vice statsminister Annika Saarikko (C) efter regeringens sammanträde om den förnyade coronastrategin på torsdagen.

Men regionförvaltningsverken har rätt att fatta självständiga beslut.

"Restriktionerna behövs eftersom barnens smittfall ytterligare överbelastar smittspårningen"

Den annorlunda linjen beror enligt Södra Finlands regionförvaltning på att smittläget är exceptionellt svårt i huvudstadsregionen.

– Antalet smittade stiger, behovet av sjukvård ökar hela tiden. Smittspårningen är så överbelastad att den normala hälso- och sjukvården är hotad, säger Mölsä.

– Barnen kan sprida smittan vidare och det belastar ytterligare smittspårningen och leder till fler smittade, säger hon.

Det färska beslutet gäller från den 20 augusti till den 12 september.

Regionförvaltningsverkets arbetsgrupp möts varje vecka och bedömer om restriktionerna är nödvändiga. De lyfts genast om de inte ses som nödvändiga, säger Mölsä.

Social- och hälsovårdsministeriet kommer att skicka ut nya riktlinjer till regionförvaltningsverken om barns- och ungas hobbyer. Man ska också kunna frångå tvåmetersregeln i vissa situationer, anser regeringen.

Kan ni ompröva ert beslut, om det kommer nya riktlinjer från regeringen?

– Om det kommer nya riktlinjer kan vi ompröva beslutet redan tidigare, eller om situationen förändras så att restriktionerna inte längre är nödvändiga, säger Mölsä.