Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK ser ut att gå miste om publikfesten då turkiska storklubben kommer på besök – vd:n gjorde förtvivlat flyttförsök: "Ett enormt tapp"

HJK-fans firar.
Bildtext HJK hade ett stort publikstöd i gårdagens kvalmatch.

Både HJK och KuPS står inför sina största matcher på åratal. Båda lagen spelar sina hemmamatcher i Europa League-, respektive Conference League-kvalet i Helsingfors – men HJK ser ut att gå miste om publikfesten.

Torsdagen blev en fin dag för finländsk fotboll. Först skrällslog KuPS Astana på bortaplan och avancerade till playoff-skedet av Conference League-kvalet. Lite senare gick HJK vidare till Europa League-kvalets motsvarande fas, efter en klar seger över Neftci Baku.

HJK säkrade samtidigt en plats i höstens Conference League-gruppspel, ifall man inte klår turkiska storklubben Fenerbahce i sista omgången. Senaste gången som en finländsk fotbollsklubb spelade gruppspel i Europa var 2014.

Men i takt med den blåvita kvalframfarten har också coronaläget i landet förvärrats, och restriktionerna har trappats upp. Ännu i gårdagens match hade HJK ett stort publikstöd, men mot Fenerbahce kan det bli tomt på läktarna.

"Klubi" står nämligen som värd för returmötet mot storklubben, den 26 augusti. Knappt en vecka före det, den 20 augusti, träder nya restriktioner för publikevenemang i huvudstadsregionen i kraft.

Riihilahti: "Ett enormt tapp"

Första delmötet i Turkiet spelas den 19 augusti. HJK:s vd Aki Riihilahti twittrade på fredagen att han varit i kontakt med den turkiska klubbledningen om en flytt av matchdagarna, så att man i Helsingfors ska kunna ordna ett större publikevenemang.

Riihilahti medgav samtidigt att han var skeptisk till att det skulle lyckas – och han fick rätt.

– Tyvärr går det inte att byta hemmamatcherna sinsemellan. Utan att ta ställning till något så är det här ett enormt tapp på många sätt, konstaterade vd:n.

Annat läge för KuPS

Då KuPS egna hemmaborg inte klarar kraven för Europamatcher i detta skede spelar också Kuopiolaget i Helsingfors. KuPS tar emot Bundesligaklubben Union Berlin på Olympiastadion – en dag före publikreglerna skärps.

– Enligt våra uppgifter träder de nya restriktionerna i kraft den 20 augusti, alltså efter vår match. Klart att vi följer med noga ifall det skulle bli förändringar, och agerar enligt alla instruktioner och bestämmelser, säger klubbens vd Jarmo Heiskanen till STT.

KuPS firar cupsegern 2021 efter att ha besegrat HJK i finalen.
Bildtext KuPS har gjort en sensationell kvalframfart denna sommar.

Laget tog också emot Astana på den nyrenoverade arenan. Det namnstarka motståndet har potential att locka folk till läktarna nästa vecka, trots att KuPS spelar relativt långt hemifrån.

– Vi kan garanterat ordna ett underhållande och hälsosäkert evenemang. Nu har vi dessutom erfarenhet av det, intygar Heiskanen.