Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haavisto: Finland tar emot 130 afghaner som ska flygas till Finland och beviljas uppehållstillstånd

Från 2021
Uppdaterad 13.08.2021 19:22.
Pekka Haavisto 13.8.2021
Bildtext Pekka Haavisto gav besked om Finlands åtgärder till följd av läget i Afghanistan.
Bild: Lehtikuva

Utrikesminister Pekka Haavisto säger att 130 personer som tjänstgjort i Afghanistan får komma till Finland. Beslutet gäller personer som har arbetat för Finland, EU och Nato i Afghanistan.

Afghanerna och deras familjer får föras till Finland, och det kommer att ordnas uppehållstillstånd för de här personerna, sa Haavisto vid en presskonferens i dag.

Regeringen höll i dag ett extra möte på grund av den snabbt försämrade säkerhetssituationen i Afghanistan. 

Beslutet har fattats på humanitära grunder och med stöd av utlänningslagen. Enligt Haavisto har alla beslut fattats snabbt med en mycket stram tidtabell på grund av den allvarliga situationen.

 - De här personerna är sådana som löper risk att råka ut för kränkningar av de mänskliga rättigheterna i framtiden. 

Många människor i Afghanistan lever nu i rädsla på grund av att de har arbetat för utländska stater och organisationer. Det riktas hot mot personer som har samarbetat med väst. Talibanerna som snabbt avancerar i Afghanistan betraktar de här personerna som svikare.

Statsrådet har beslutat att högst 50 anställda vid Finlands ambassad i Kabul evakueras. Dessutom kan Finland ta högst 50 personer som för EU:s del har tjänstgjort vid ambassaden i Kabul eller med räddningsuppgifter och humanitärt arbete på fältet samt 30 personer som arbetat med Natos krishanteringsoperation.

Staten ordnar flygtransporterna.

Flera länder har beslutat evakuera sina medborgare från Afghanistan, på grund av det allt sämre säkerhetsläget. Finlands ambassad i Kabul är tills vidare öppen.

Militäralliansen Nato har hållit krismöte i Bryssel med anledning av situationen.

Haavisto konstaterade också att det är möjligt att en omfattande flyktingkris uppstår i Afghanistan om läget där utvecklas i en ännu värre riktning. Han sa att han hoppas att biståndstransporterna kan ta sig fram också i de områden som talibanerna har erövrat.

Källa: STT