Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Turkiet har nästan 40 personer dött i plötsliga översvämningar

Uppdaterad 14.08.2021 12:33.

Enligt den turkiska jordbruks- och skogsbruksministern handlar det om den värsta förödelsen på decennier i de hårdast drabbade områdena i provinsen Kastamonu.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har besökt översvämningsområdet i norra Turkiet, och höll en bönestund till minne av översvämningsoffren. Samtidigt lovade presidenten att staten kommer att ge det utsatta området ekonomiskt stöd.

- Som stat kommer vi att göra allt vi kan, så snart vi kan, och resa oss ur askan, sa Erdogan till publiken i Kastamonu enligt STT.

Under lördagen hade minst 38 människor dött i de plötsliga översvämningarna som drabbade norra Turkiet. Enligt räddningsmyndigheterna steg vattennivån i översvämningsområdena i värsta fall med upp till fyra meter.

Enligt den turkiska jordbruks- och skogsbruksministern Bekir Pakdemirl har man i översvämningsområdena upplevt den värsta förödelsen på flera decennier. Landet har nyligen lidit av allvarliga skogsbränder som ledde till åtta dödsfall.

Experter har varnat för att klimatförändringen kommer att orsaka allvarligare väderfenomen i framtiden, särskilt i Medelhavet, som håller på att bli ett av de största riskområdena för klimatförändringen.

Bilder av broar som krossades av översvämningen och helikoptrar som räddade människor från hustak har visats på tv och sociala medier.

Räddningsmyndigheterna fick evakuera bland annat 45 sjukhuspatienter från översvämningen nära kuststaden Sinop.

Enligt prognoserna kommer det att fortsätta att regna i översvämningsområdena under resten av veckan.

Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets artikel Turkissa yli 30 ihmistä kuollut äkillisissä tulvissa, Kreikassa maastopalot saatiin hallintaan skriven av STT och bearbetad av Dominique Pashley.

Artikeln uppdaterad 14.8 klockan 12.33 med antalet dödsfall.