Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Personalen vid USA:s ambassad i Kabul uppmanas förstöra dokument som kan användas i talibanpropaganda

Från 2021
Taliban sai haltuunsa Helmandin maakunnan pääkaupungin Lashkar Gahin elokuussa.
Bildtext Talibanerna har bland annat tagit kontroll över provinshuvudstaden Lashkar Gah.
Bild: EPA/STRINGER

Den amerikanska personalen på ambassaden i Kabul uppmanas att förstöra känsliga dokument som skulle kunna användas i talibanpropaganda – ifall talibanerna skulle ockupera staden.

"Gör er av med alla föremål som har ambassadens eller statliga myndigheters logotyper på sig, USA:s flaggor och föremål som kan utnyttjas i propagandasyften", står det i de anvisningar som personalen vid ambassaden har fått, enligt nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt sa Pentagons talesman John Kirby under ett uttalande i går på fredagen, att USA inte tror att Kabul är i omedelbar fara trots att talibanerna tagit över de flesta andra stora städer i Afghanistan under de senaste dagarna.

Omkring hälften av landets yta kontrolleras nu av islamisterna, däribland landets näst största stad Kandahar. Av landets tre största städer är endast Kabul i regeringens kontroll.

Finland evakuerar 130 personer

USA har hållit fast vid att landet drar tillbaka sina styrkor från Afghanistan helt och hållet, men 3 000 soldater har skickats dit för att skydda ambassaden som förbereder sig för att flytta sin verksamhet till flygplatsen vid behov.

Försvarsalliansen Nato meddelade i fredags att de behåller sin närvaro i Afghanistan för att bistå landets ledning och säkerhetsstyrkor att stå emot talibanernas frammarsch.

På fredagen uppgavs att också Finland evakuerar högst 50 anställda vid Finlands ambassad i Kabul. Dessutom kan Finland ta högst 50 personer som för EU:s del har tjänstgjort vid ambassaden i Kabul eller med räddningsuppgifter och humanitärt arbete på fältet samt 30 personer som arbetat med Natos krishanteringsoperation.

Det är staten som ordnar flygtransporten till Finland. Kostnaderna av operationen beräknas röra sig kring 700 000 euro.

Finland evakuerar däremot åtminstone ännu inte personer som arbetade för Finland i början av 2000-talet. Yle Uutiset har talat med en tolk som arbetat för Finlands räkning och som ännu inte kommer att beviljas asyl i Finland.

– Jag gråter och har inga ord. Min livssituation är nu sådan, att jag inte längre står ut, säger "Abdul" som av säkerhetsskäl intervjuas anonymt, till Yle.

CNN rapporterar att USA förhandlar med Qatar om att landet ska ta emot upp till 8 000 afghaner som arbetat med USA och som flyr undan talibanväldet. Planen är att afghanerna skulle vänta i Qatar tills USA hinner behandla deras visumansökningar.

USA:s utrikesministerium har ändå inte officiellt bekräftat planen för CNN. Qatars representanter kommenterade heller inte frågan för nyhetskanalen.

Tidslinje över striderna i Afghanistan

 • 14 april: USA:s president Joe Biden meddelar att USA kallar hem trupper i Afghanistan från och med 1 maj. Det längsta kriget i USA:s historia tar därmed slut.

 • 4 maj: Talibanerna attackerar afghanska regeringsstyrkor i provinsen Helmand i sydvästra Afghanistan samt sex andra provinser. 

 • 11 maj: Talibanerna intar distriktet Nerkh strax utanför huvudstaden Kabul medan striderna runt om i landet eskalerar.

 • 7 juni: Myndigheter meddelar att mer än 150 afghanska soldater dödats av talibanerna på ett dygn. Strider pågår nu i 26 av landets 34 provinser.

 • 22 juni: Talibanerna inleder strider i flera provinser i norra Afghanistan – långt från deras traditionella fäste i södra Afghanistan. Enligt FN:s statistik har talibanerna nu tagit kontroll över mer än 50 av landets 370 distrikt.

 • 2 juli: Amerikanska styrkor lämnar USA:s största militärbas i Afghanistan – det här är slutet på amerikansk inblandning i kriget. 

 • 5 juli: Talibanerna säger att de kan presentera ett skriftligt fredsförslag till afghanska regeringen så tidigt som i augusti.

 • 21 juli: Talibanerna kontrollerar drygt hälften av alla landets distrikt, enligt uppgifter.

 • 26 juli: FN uppger att närmare 2 400 civila har dött i maj och juni i striderna i Afghanistan, vilket är rekordmånga dödsfall sedan 2009.

 • 6 augusti: Första provinshuvudstaden faller på flera år – talibanerna tar över kontrollen i Zaranj i södra Afghanistan. Det här leder till att ännu fler provinshuvudstäder faller, bland annat provinshuvudstäder i norr, där talibanerna aldrig tidigare haft kontroll.

 • 13 augusti: Fyra provinshuvudstäder faller på en och samma dag – bland annat landets näst största stad, Kandahar. Talibanerna tar också kontroll över nyckelstaden Herat.

Källor: STT, Yle Uutiset, AFP, Reuters