Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sonens fråga satte igång tankarna för Leo Komarov – nu finns det en möjlighet till comeback i Lejonen och spel i OS: ”En speciell turnering”

Uppdaterad 14.08.2021 10:37.
Leo Komarov i OS.

”Pappa varför är du inte med och spelar?”. Den frågan satte bollen i rullning och nu är Leo Komarov ett tänkbart namn i Lejonens OS-trupp. Komarov närmar sig slutet på karriären och då smäller ett OS högt samtidigt som han fortsätter att jaga Stanley Cup-titeln med New York Islanders.

Leo Komarov har inte spelat för Lejonen sedan World Cup hösten 2016 eftersom hans samarbete med ett vadslagningsbolag strider mot ishockeyförbundets bestämmelser. När samarbetet presenterades talade Komarov om att landslagskarriären åtminstone tillfälligt var över.

Inför VM 2019 jobbade man ändå på att försöka nå en lösning så att Komarov skulle kunna återvända till landslaget – men det blev till slut inte av.

Nu är ”Leksa” ändå tillbaka i landslagssammanhang. När Lejonen höll sin sommarträff i början av augusti var han en aning överraskande på plats.

– Jag är också lite förvånad över att jag fick en inbjudan. För några år sedan då jag sade att jag inte skulle spela i landslaget mera så var det ganska mycket på gång. Vi fick barn samtidigt som jag spelade många matcher och behövde mer vila, säger Komarov till Yle Sporten.

Leo Komarov i OS.
Bildtext 2014 tog Komarov brons i OS.

Komarov har under årens lopp följt med landslagets matcher på tv, och en fråga från den äldste sonen satte också bollen i rullning.

– Han frågade pappa varför är du inte med och spelar? Jag började fundera om det finns en chans att komma med. Det var ett bra läge när inbjudan kom. Nu är jag med och så får vi se hur långt det räcker, säger han.

Hur mycket inverkar det också att OS närmar sig?

– Det är klart att OS är en speciell turnering. Jag var med i Sotji 2014 och nu har man sett på sommarspelen i Tokyo. OS har stor betydelse och nu får vi se om NHL släpper i väg oss spelare, säger han.

”Tiden läker alla sår”

Leo Komarov har nu fått vila ut efter en säsong där New York Islanders åkte ut i den sjunde matchen i semifinalserien mot de blivande mästarna Tampa Bay. I slutspelsbubblan 2020 förlorade Islanders också mot Tampa Bay i konferensfinalen.

– Det spelar egentligen ingen roll om man åker ut i första rundan eller i en sjunde match, det svider lika mycket. Det hör till i sporten men man kommer över det. Tiden läker alla sår som man brukar säga. Vi får försöka på nytt nästa år, säger Komarov.

När Komarov var mitt upp i slutspelet förra hösten blev han dessutom pappa för andra gången. Strax innan den avgörande matchen mot Tampa Bay fick familjen tillökning.

– Min fru gick igenom allt medan jag var borta i tre månader. Vi hade planerat att jag skulle vara med under förlossningen men det körde ihop sig. Hon får allt beröm för det här.

Leo Komarov kämpar om pucken mot Ross Colton.
Bildtext Två år i rad har Islanders förlorat mot blivande mästarna Tampa Bay i slutspelet.

Leo Komarov har tre år bakom sig i New York Islanders och i höst går han in sista säsongen på det nuvarande kontraktet. Efter två bittra förluster mot Tampa Bay är revanschlusten stor samtidigt som Komarov medger att laget även behöver ha turen på sin sida.

– Vad som helst kan hända i NHL, och till exempel i en sjunde match kan pucken studsa lite hur som helst. Man behöver lite tur och samtidigt spela på en hög nivå. Vi kommer att ha en stor chans nästa säsong, säger han.

Energi finns för åtminstone en säsong till

När Islanders inleder säsongen och jakten på den efterlängtade titeln väntar också en stor omställning. Laget lämnar nämligen hemmaborgen Nassau Coliseum och flyttar till Belmont Park.

– Alla är taggade men den första tiden kommer vi att spela bortamatcher. Jag tror att första hemmamatchen blir den 20 november. Coliseum har varit en otrolig arena framför allt när det varit slutsålt, men en ny arena är alltid en ny arena, säger Komarov.

För några år sedan var Komarov inne på att karriären kanske inte skulle bli speciellt mycket längre, men nu som 34-åring finns det energi för åtminstone en säsong till.

– Jag har varit lite småskadad men allt har blivit åtgärdat och jag orkat spela. Man vet också att slutet närmar sig och då hänger man i så länge man orkar. Jag har ett år kvar på kontraktet och efter det får vi se hur det känns, säger han.