Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Venezuela gör ett nytt försök att bekämpa sin ekonomiska och politiska kris: Regeringen inleder nya samtal med oppositionen

Från 2021
Uppdaterad 14.08.2021 16:13.
Nicolás Maduro med ansiktsskydd på.
Bildtext Oppositionen kräver bland annat att Nicolás Maduros regering ska släppa in humanitärt bistånd, som till exempel coronavaccin, i landet.
Bild: AOP

Venezuelas regering och opposition inleder nya förhandlingar, två år efter att de förra samtalen strandade.

Representanter från både regeringen och oppositionen undertecknade igår på fredag ett dokument i Mexico City - där parterna förbinder sig till en "omfattande dialog- och förhandlingsprocess" med Norge som medlare och Mexiko som värdland.

Nicolás Maduros regering pressar på för att USA och EU ska lyfta sina sanktioner mot venezuelanska tjänstemän och institutioner.

Oppositionen med Juan Guaidó i spetsen å sin sida vill att regeringen ska frige politiska fångar och ge garantier för att oppositionens kandidater ska få ställa upp i landets regionalval i november.

Ett land i kris

Trots att Venezuela har de största oljetillgångarna i världen har landets ekonomi kollapsat. Recessionen i landet har pågått sedan år 2014.

Den ekonomiska kollapsen var en följd av korruption och penningtvätt som pågått på hög nivå, kombinerat med att oljepriset kraschade.

Det råder just nu hyperinflation i Venezuela, där mat- och medicinbrist lett till att miljontals venezuelaner flytt från landet.

Västerländska sanktioner mot Venezuela, som infördes efter det kontroversiella presidentvalet 2018, bidrar till att landets ekonomi fortsätter att krympa.

Venezuela befinner sig också i ett politiskt kaos, allt sedan oppositionsledaren Juan Guaidó utropade sig till president i Venezuela den 23 januari 2019.

Kvinna med barnvagn och blå filt och man med blå Adidasbyxa.
Bildtext Flera miljoner venezuelare har flytt, bland annat till Colombia, under de senaste åren.
Bild: Yle/ Malin Palm

De senaste förhandlingarna strandade

På grund av erfarenheter från tidigare förhandlingar mellan regeringen och oppositionen är förhoppningarna om att de nya samtalen kommer att ge några snabba resultat små.

Det har gått över två år sedan Venezuelas regering bröt de senaste förhandlingarna, efter att USA införde nya sanktioner mot landet.

Men USA har signalerat att man är redo att lyfta sanktioner mot Venezuela, om Nicolás Maduro visar en betydande kraftansträngning under de kommande förhandlingarna med oppositionen.

Representanter för den venezuelanska regeringen och oppositionen planerar att mötas senare den här månaden igen, och samtalen väntas komma i gång på allvar i september.

Källor: AFP, AP, Al Jazeera