Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 700 döda på Haiti: Räddningsarbetare kämpar mot klockan – letar efter överlevande efter den förödande jordbävningen

Från 2021
Uppdaterad 15.08.2021 18:12.
Kraftigt jordskalv på Haiti - Spela upp på Arenan

Räddningsarbetare på Haiti kämpar mot klockan för att hitta överlevande i rasmassorna efter lördagens förödande jordbävning. Många människor är i behov av mat, vatten och tält och landets sjukhus rapporteras vara överfulla. Jordbävningen hade en magnitud på 7,2. Minst 724 människor har dött och minst 2 800 skadats till följd av jordskalvet, rapporterade nyhetsbyrån AFP på söndagseftermiddagen.

Det amerikanska geologiska institutet USGS uppger att skalvet inträffade på tio kilometers djup, åtta kilometer från staden Petit Trou de Nippes på den västra sidan av ön. Skalvet inträffade klockan 8.30 lokal tid på lördagsmorgonen.

Haitis premiärminister Ariel Henry har utlyst nödläge i landet. Han säger att jordskalvet har förorsakat många dödsfall i olika delar av landet och att alla resurser nu måste tas i bruk för att få i gång räddningsarbetet.

Enligt den haitiska premiärministern har skalvet lett till "enorma skador" i Grand Anse, Nippes och i de södra delarna av landet.

Minst 724 människor har dött och minst 2 800 skadats till följd av jordskalvet, rapporterade nyhetsbyrån AFP på söndagseftermiddagen.

En skadad person ligger på en bår. Bilden är tagen i Les Cayes.
Bildtext Minst 1 800 personer har skadats och många är försvunna. Den här bilden är tagen i Les Cayes, som är bland de värst drabbade orterna.

Skalvet kändes också av på Kuba och Jamaica

USA:s president Joe Biden har gett order om att omedelbar hjälp ska skickas till Haiti.

Ögonvittnen har visat bilder på skadade byggnader i sydväst. Bland annat uppges en kyrka i i staden Jeremie ha rasat samman.

– Många hem har förstörts, människor har dött och en del har förts till sjukhus, säger en kvinna till AFP. Hon bor nära skalvets epicenter, och säger att de flesta människor i chock har begett sig ut på gatorna.

Människor söker efter överlevande i Les Cayes efter skalvet i Haiti.
Bildtext Människor söker efter överlevande i Les Cayes efter skalvet i Haiti.

I staden Les Cayes – där det bor cirka 126 000 personer – har invånare meddelat att ett stort hotell har rasat och att också andra byggnader har kollapsat i staden.

Också på Kuba och Jamaica har människor känt av skalvet.

Också en tsunamivarning utfärdades men den drogs senare tillbaka. Många haitier uppges ha flytt högt upp i bergen för att skydda sig.

Jordbävning på Haiti 14.8.2021
Bildtext Skalvet inträffade på tio kilometers djup, åtta kilometer från staden Petit Trou de Nippes på den västra sidan av Haiti.
Bild: Yle
Ett totalförstört hus. Skalvet i Haiti orsakade stora materiaella skador – stora mängder hus har skadats eller totalförstörts
Bildtext Skalvet orsakade stora materiella skador – stora mängder hus har skadats eller totalförstörts.

Haiti har inte återhämtat sig efter den föregående jordbävningen

Haitierna håller fortfarande på att återhämta sig från en förödande jordbävning för elva år sedan.

År 2010 krävde en jordbävning och många efterskalv över 250 000 liv, och lämnade stora delar av huvudstaden Port-au-Prince i ruiner. Då hade skalvet magnituden sju och skedde på 13 kilometers djup.

Dessutom är det politiska livet i kaos på Haiti, en månad efter mordet på president Jovenel Moise. Delar av landet lider av hungersnöd, och hälsovården är överbelastad till följd av covid-19.

Nu kändes skalvet kraftigt av i Port-au-Prince men verkar inte ha lett till förödande skador, säger ögonvittnen. Om uppgiften stämmer bedöms antalet offer för skalvet nu bli färre än år 2010.

Översvämning och vattensamlingar på vägarna i Les Cayes, i västra Haiti.
Bildtext Översvämning och vattensamlingar på vägarna i Les Cayes, i västra Haiti.

Också Alaska skälvde

Också från Alaska kommer uppgifter om en jordbävning. Magnituden var sju och marken skakade på tio meters djup. Ingen tsunamivarning utfärdades.

Källor: AFP, Reuters, Sky News

Artikeln har uppdaterats den 15.8 klockan 07.45 med antalet skadade och ytterligare klockan 07.58 med att ett nytt skalv upptäcktes.

Diskussion om artikeln