Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommentar: Sannfinländarna står eniga bakom Riikka Purra - men att 14 procent röstade på en vaccinmotståndare borde vara en väckarklocka

Från 2021
Uppdaterad 14.08.2021 20:10.
Bild på sannfinländarnas ordförandekandidater.
Bildtext I sitt korta valtal förklarade Ossi Tiihonen att myndigheterna ljuger om coronaepidemin. Tiihonen fick sedan 14 procent av rösterna och det borde vara en varningssignal för den nya partiledningen, skriver Svenska Yles politikreporter Manus Swanljung.

Sannfinländarna valde partielitens kronprinsessa Riikka Purra till ny partiledare. Några stora uppror verkar inte jäsa i partiet, men att motkandidaten Ossi Tiihonen fick 14 procent av rösterna efter att han förnekat coronaepidemin borde vara en varningssignal för den nya partiledningen, skriver Svenska Yles politikreporter Magnus Swanljung.

I sitt korta valtal förklarade Ossi Tiihonen att myndigheterna ljuger om coronaepidemin.

– Medier och myndigheter hävdar dagligen att vi har drabbats av en dödlig sjukdom trots att den inte syns i statistik över döda och sjuka. Varför?

Tiihonen beskriver Covid-19 som en normal förkylning. Enligt honom används sjukdomen som ett svepskäl för att införa en “totalitär stat”.

Som partiledare skulle jag ha ordnat en stor demonstration för att stå upp mot tyranniet och berätta för folket att de blivit lurade, förklarade Tiihonen.

Kort därefter röstade 181 partimedlemmar på honom i partiledarvalet. Det är mer än 14 procent av rösterna.

Partiledningen står inför nya problem

Flera framträdande Sannfinländare, som till exempel riksdagsledamoten Veikko Vallin, har under den senaste tiden mer oskyldigt länkat till falsk information om vacciner utan att direkt själv ta ställning.

Men när Tiihonen talade blev ingenting oklart.

I ett ovanligt muntert avskedstal uppmanade Jussi Halla-aho Sannfinländarna att vara mer som sengångare. Enligt honom borde man förstå att man lever i en fientlig miljö och att man därför borde röra sig långsamt och inte göra alltför snabba och ogenomtänkta rörelser som kan ge fienderna möjlighet att hugga till.

Halla-aho har haft sin beskärda del av stollar att hålla reda på. Oftast har det handlat om partimedlemmar som öppet vädrat sina rasistiska åsikter.

De problemen finns säkert kvar, men den nya partiledningen verkar också ha en ny undervegetation att tampas med.

Det är förstås omöjligt att säga om alla som röstade Tiihonen tror på det han säger om Covid-19. Men eftersom han ägnade så gott som hela sitt valtal åt frågan verkar det åtminstone inte ha legat honom i fatet.

Livsfarlig flirt med väljare

Riksdagsledamoten Ano Turtiainen, som nyligen fick sparken från partiet på grund av sina rasistiska åsikter, ägnar nu all sin tid åt att sprida falsk information om coronavacciner.

Han lyckades rekordsnabbt samla ihop 5000 namn för att grunda ett nytt parti.

I det sannfinländska partiet kan det finnas en lockelse att slåss om samma väljare. Det är en bokstavligen livsfarlig strategi.

Under Sannfinländarnas stormöte i Seinäjoki använde påfallande få deltagare munskydd. Det är svårt att säga om det finns en koppling till konspirationsteorierna, men uppenbart är att många partimedlemmar inte vill lyssna på myndigheternas rekommendationer.

Sannfinländarnas stormöte i Seinäjoki

  • Sannfinländarna bytte ordförande under sitt partimöte i Seinäjoki.

  • Riksdagsledamot Riikka Purra valdes som väntat till ny ordförande.

  • Den sittande partisekreteraren Simo Grönroos förlorade mot universitetslektorn Arto Luukkanen som blir ny partisekreterare.

  • Första vice ordförande blir Leena Meri, andra vice ordförande Mauri Peltokangas och tredje Sebastian Tynkkynen.