Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fullt ös på Ekvalla strand under årets Beach cup – 120 handbollslag deltar

Två handbollslag spelar handboll på en strand.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Under helgen ordnas Gant Beach cup på Ekvalla simstrand för 25:e gången, och trots att det förutspåddes regn för både lördagen och söndagen, så lyste solen under hela lördagen. I år deltar 120 handbollslag i handbollsturneringen.

På Ekvalla badstrand är det minst sagt livat under helgen. Då jag stiger in på stranden möts jag av flera handbollar som flyger i luften. Flera matcher pågår och de som har paus står och passar boll till varandra för att värma upp inför nästa match.

Dessutom hörs ljudet av visselpipor, hejarrop, applåder, musik och sorl. En blandning av ljud som man inte hört på länge, på grund av pandemin och inhiberade idrottsevenemang.

Två handbollslag spelar handboll på en strand.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

"Det bästa med turneringen är att vi kan erbjuda något roligt för våra ungdomar och barn trots de här jättetunga tiderna"

Lena Hindström-Pesu, verksamhetsledare för Åbo IFK säger att de som arrangörer ännu var lite oroliga över coronaläget två veckor innan turneringen skulle äga rum. ÅIFK har haft tät kontakt med myndigheterna gällande anvisningar om hur turneringen ska ordnas så coronasäkert som möjligt.

– Det som är bra är att vi är utomhus och området inte är riktigt avgränsat eftersom människor kan komma och gå lite som de tycker. Dessutom pågår turneringen i två dagar, på så sätt kan vi också reglera mängden spelare och publik per dag, säger Hindström-Pesu.

Lena Hindström-Pesu på Ekvalla strand, i bakgrunden pågår en match i beachhandboll.
Bildtext Lena Hindström-Pesu, verksamhetsledare för ÅIFK.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

På stranden finns flera ställningar med handdesinfektionsmedel och de som arbetar tätt inpå varandra bär munskydd.

För att ordna en turnering av denna kaliber krävs mycket planering och Hindström-Pesu påpekar att det inte skulle gå att arrangera turneringen utan frivilligarbetare.

– Vi är jättetacksamma över att det finns frivilliga som ställer upp varje år. Det är föräldrar och äldre spelare som ställer upp med att grilla korv och steka pyttipanna, eller genom att exempelvis agera domare under matcherna, berättar hon.

Två handbollslag spelar handboll på en strand.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Enligt Hindström-Pesu är det bästa med turneringen att man kan erbjuda något roligt för ungdomar och barn trots de tunga tider pandemin orsakat.

– Inom handbollen har vi haft en jättejobbig vinter bakom oss. Serien avblåstes i ett tidigt skede och i flera månader har gruppträningarna begränsats. Alla har hoppats på att det skulle bli en Beach cup i år och vi har gjort allt som står i vår makt för att det skulle vara möjligt att genomföra turneringen.

Handbollslag från hela Svenskfinland deltar i turneringen

På stranden samlas lag från hela Svenskfinland och lite till. Ellen Järnström, Emilia Sundström och Jessica Sundström kommer från Huvudstadsregionen och spelar handboll i laget Dicken.

Båden Ellen Järnström och Emilia Sundström har deltagit i Beach cup förut. Enligt Emilia Sundström är det bästa med turneringen att man får spela utomhus och att matcherna inte spelas på blodigaste allvar. Järnström instämmer.

– Det bästa är gemenskapen, och att man får trixa och testa nya saker med bollen, säger Järnström.

Ellen Järnström, Emilia Sunström och Jessica Sundström på bild, i bakgrunden pågår Gant Beach cup på Ekvalla strand.
Bildtext Från vänster: Ellen järnström, Emilia Sundström och Jessica Sundström.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Jessica Sundström deltar för första gången någonsin. Enligt henne är det roligt att få spela på stranden, och att spela handboll på sand är minst sagt annorlunda jämfört med att spela inne i en hall.

– Här på stranden spelar vi ju utan skor, så man sjunker samtidigt lite in i sanden när man spelar, säger hon.

Enligt de tre flickorna blir man tröttare än vanligt då man springer på sand, men matcherna är samtidigt kortare.

Målet för dagen är att spela och att ha roligt, och gärna vinna några matcher.

– Vinsten är ändå inte den viktigaste saken i den här turneringen, utan det viktigaste är att ha roligt, säger Järnström.

"Man blir väldigt sandig då man spelar på stranden"

Oliver Rautanen spelar handboll för Pargas idrottsförening. Han har nyligen spelat en match och sitter inne i ett tält tillsammans med sina lagkompisar.

Enligt honom har det varit roligt att få spela matcher igen. På stranden är det dessutom lättare att kasta sig, då marken är mjuk, men samtidigt blir man väldigt sandig.

– Det var lite stressigt och lite smutsig blev man också, men det var ändå roligt, säger Rautanen om dagens första match.

Oliver Rautanen står på stranden iklädd Pargas Idrottsförenings lagtröja.
Bildtext Oliver Rautanen från Pargas idrottsförening.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Däremot säger han att matcherna är lite extra tunga då det varit en lång seriepaus innan turneringen.

– Vi har inte spelat match på länge, så lite andfådd blev man nog.

Traditionsenligt att ta ett dopp med kläderna på

På stranden möter jag också Lasse Wulff, Rasmus Varjo och Anton Finnberg från ÅIFK. De springer runt i grupp och spelar ett passningsspel tillsammans och ännu är det inte slut på energin trots att de redan spelat flera matcher.

Varjo berättar att han sett framemot turneringen, men på grund av coronapandemin har han inte varit helt säker om turneringen skulle bli av.

– Det här var nog det man längtade mest efter då sommaren tog slut och jag är jättetacksam att det blev möjligt att ordna den, säger Wulff.

Tre pojkar som spelar handboll för ÅIFK.
Bildtext Från vänster: Lasse Wulff, Rasmus Varjo och Anton Finnberg.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Fördelen med att spela matcher på stranden i solen är att man kan ta sig ett dopp efteråt. Alla tre ska definitivt simma efter turneringen och Lasse Wulff har redan hunnit doppa sig. Han berättar att de även har en badtradition under Beach cup.

– Vi har en slags årlig återkommande grej som vi gör. Efter varje match tar vi ett dopp med kläderna på, berättar han.

– Klart det blir ett dopp! tillägger Finnberg.

Här hittar du resultaten för helgens turnering.