Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mycket hett i södra Europa – i södra Spanien nästan 47 grader

Uppdaterad 15.08.2021 14:10.

Södra Europa har nåtts av en massiv hetta. I den spanska sydliga regionen Andalusien är det över 46 grader varmt. Också i Italien och Portugal är hettan massiv.

Preliminära data visar att Spanien har nått en rekordhög temperatur på 46,9 grader i Montoro i Cordoba. Om uppgiften bekräftas handlar det om ett liknande rekord som i juli 2017 i samma stad.

I provinsen Granada i södra Spanien var det i dag 45,4 grader varmt.

De få människor som rörde sig utomhus sökte skugga och stannade för att fotografera allmänna termometrar som visade de stigande temperaturerna.

Vatten hjälper.
Bildtext Svalka.

Glassförsäljarna gläder sig över åtgången på glass, och en del restauranger har installerat sprinkler som sprayar vatten över svettiga människor.

Glassförsäljare i Córdoba
Bildtext Glassförsäljare i Córdoba

Den heta luften som kommit från Saharaöknen har också betytt att hundratals markbränder har brett ut sig i länderna vid Medelhavet.

Också nattemperaturerna är höga. I stora delar av Spanien är det över 25 grader varmt på natten.

Kvinna svalkar sig i Córdoba.
Bildtext Kvinna svalkar sig i Córdoba.

Den extrema hettan ser ut att fortsätta, bedömer meteorologerna. Världsmeteorologiska organisationen säger att det typiska heta och torra augustivädret i år har överskridit det normala.

Varmt i Córdoba
Bildtext Temperaturerna varierar i Córdoba.
Fotografering av temperaturen i Córdoba.

I grannlandet Portugal är myndigheterna vaksamma med anledning av den stora risken för bränder. I Portugal är det nu över 40 grader varmt, men det är fortfarande en bit till rekordet 47,3 grader som sattes år 2003 i regionen Alentejo.

Italiens temperaturer når också höga höjder. På Sicilien uppmättes 48,8 grader i onsdags. Om det bekräftas blir det den högsta temperatur som någonsin har uppmätts i Europa.

Hittills är rekordet i Europa 48,0 grader. Den temperaturen uppmättes i Aten 1977.

En man njuter av vattnet i värmen på Piazza Castello i Turin, Italien 12.8.2021
Bildtext En man njuter av vattnet i värmen på Piazza Castello i Turin, Italien.

Källa: AP