Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talibanerna tar över Kabul – Afghanistans inrikesminister: "Det kommer att ske en fredlig maktöverföring"

Från 2021
Uppdaterad 15.08.2021 13:01.
Taliban-taistelijoita autossa.
Bildtext Talibansoldater i ett fordon som de tagit över av regeringsstyrkorna på en gata i Kandahar. Fotot är taget fredagen den 13 augusti 2021.
Bild: AFP

Talibanerna började inta utkanterna av Afghanistans huvudstad Kabul i dag från alla håll. Nu meddelar den afghanska inrikesministern att "det kommer att ske en fredlig maktöverföring med en övergångsregeringen". Enligt ministern kommer afghanska säkerhetsstyrkor att finnas kvar på plats under övergången för att trygga Kabuls säkerhet, rapporterar Reuters.

Enligt en talesperson för talibanerna förhandlar den islamistiska extremistgruppen just nu med den afghanska regeringen om en "fredlig överlåtelse" av staden.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att talibanförhandlare är på väg till presidentpalatset för att förhandla om maktskiftet.

Samtidigt håller många västerländska ambassader på att utrymmas i Kabul. En Nato-källa uppger att EU-personal flyttats till en säkrare plats i huvudstaden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt en talibanledare i Qatars huvudstad Doha har man beordrat sina krigare att avstå från våld och tillåta alla som vill lämna Kabul att göra det tryggt. Man uppmanar också kvinnor att söka sig till skyddade områden.

Talibanerna har gjort ett uttalande i samband med att de gick in i Kabul där de säger att de inte har några planer på att ta den afghanska huvudstaden ''med våld '', skriver AP.

Det har skett sporadiska skjutningar i Kabul men president Ashraf Ghani manar folket till lugn. I ett inlägg på Twitter skriver presidenten att Kabul inte är under attack:

- Kabul har inte attackerats, landets säkerhets- och försvarsstyrkor arbetar tillsammans med internationella partners för att trygga stadens säkerhet, läget är under kontroll.

Enligt en afghansk tjänsteman på presidentpalatset har Ghani hållit krissamtal med USA:s specialrådgivare Zalmay Khalilzad och Nato-tjänstemän.

Talibanerna har tagit över Jalalabad i Afghanistan

Tidigare i dag kom också uppgifter om att talibanerna tagit kontroll över Jalalabad, huvudstaden i Nangarharprovinsen i Afghanistan, som ligger 150 kilometer öster om Kabul.

Enligt en invånare i staden tog talibanerna över kontrollen av staden tidigt på söndagsmorgonen finsk tid utan något motstånd, enligt AFP.

En lokal myndighet och en västerländsk säkerhetskälla bekräftar samma information för nyhetsbyrån Reuters. Enligt den lokala myndigheten gjordes inget motstånd mot talibanerna för att undvika civila offer.

Efter huvudstaden Kabul har talibanerna lyckats erövra alla Afghanistans stora städer.

I går på lördagen tog islamistgruppen över provinsen Logar och den viktiga staden Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan.

Allt hårdare press på att Afghanistans president Ashraf Ghani ska avgå

Regeringsstyrkornas snabba fall har orsakat allt hårdare press på president Ghani att han ska avgå. Han höll ett tv-tal till nationen i lördags i ett försök att samla sina trupper. Presidenten sa bland annat att samtal pågår med olika lokala ledare och internationella partners i ett försök att få ett slut på kriget.

Samtidigt håller många västerländska ambassader på att utrymmas i Kabul. Både amerikanska och brittiska trupper har anlänt till staden för att säkerställa att diplomater och afghanska medarbetare tryggt ska kunna lämna landet. Enligt nyhetsbyrån Reuters har nu USA börjat evakuera sin ambassad i Kabul.

USA:s president Joe Biden har uppgett att 5 000 soldater skickas till Afghanistan för att säkra evakueringen. Det är oklart hur länge evakueringen kommer att ta.

Källor: AFP, BBC, Reuters, AP, STT

Artikeln uppdaterades klockan 09.06 med information om att USA har inlett evakueringen av sin ambassad i Kabul.

Artikeln uppdaterades klockan 11.18 med uppgifter om att talibanerna gått in i Kabul.