Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rekordkraftigt regnoväder i Japan – två miljoner uppmanas att evakuera sig

Från 2021
En räddningsarbetare hissar upp en invånare i en helikopter från ett översvämmat hus i prefekturen Saga i sydvästra Japan.
Bildtext En räddningsarbetare hissar upp en invånare i en helikopter från ett översvämmat hus i prefekturen Saga i sydvästra Japan.

I Japan har nästan två miljoner människor uppmanats att evakuera sina hem och söka skydd på grund av de kraftiga regn som öst ner i delar av landet under helgen. Flera personer befaras ha dött på grund regnovädret.

Japans meteorologiska institut har utfärdat en varning på högsta nivå, som berör 1,8 miljoner människor. Bland annat städerna Hiroshima och Fukuoka är drabbade, men regnen väntas röra sig vidare över landet under de kommande dagarna.

Japans meteorologiska institut beskriver regnovädret som exceptionellt kraftigt.

Räddningsarbetare i Nagano där jordskred och översvämningar förstört hus.
Bildtext Räddningsarbetare i Nagano där jordskred och översvämningar förstört hus.

Rapporter om flera döda – många saknas

Ovädret rapporteras ha krävt minst tre dödsoffer och flera personer saknas efter jordskred och översvämningar.

Två kvinnor i 70-årsåldern rapporteras ha hittats döda i ett översvämmat dike och i fredags dog en 59-årig kvinna i ett jordskred i prefekturen Nagasaki. Räddningspersonalen letar fortfarande efter kvinnans två familjemedlemmar. I Nagano befaras dessutom tre personer, varav en uppges vara ett 10-årigt barn, ha dött efter ett jordskred.

Räddningsarbetare letar efter människor efter ett jordsked i Nagasaki.
Bildtext Räddningsarbetare letar efter människor efter ett jordsked i Nagasaki.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt forskare gör klimatförändringen risken för kraftiga regn större i Japan eftersom en allt varmare atmosfär innebär mer regn.

I juli dog 23 personer i ett jordskred som orsakades av kraftiga regn i staden Atami. Fyra personer saknas fortfarande efter jordskredet där. År 2018 dödades fler än 200 människor i översvämningar och jordskred i västra Japan under regnperioden.

Källor: AFP, BBC, Reuters, STT