Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kevin Lankinen lyckades med sin första målsättning i NHL – nästa säsong ska han vara ännu bättre samtidigt som han tampas mot Stanley Cup-mästare: ”Man vill lära sig av och konkurrera mot de bästa”

Från 2021
Kevin Lankinen vinkar.
Bild: Robin Alam/Icon Sportswire/AOP

Kevin Lankinen spelade in sig som förstemålvakt i Chicago Blakchawks förra säsongen och den position vill han inte släppa. Nästa säsong har han Marc-André Fleury som konkurrent men det ser Lankinen enbart som positivt. Jag tror att det blir en bra säsong, säger han till Yle Sporten.

Kevin Lankinen tog NHL med storm i vintras. När han väl fick chansen i Chicago Blackhawks dröjde det inte länge innan han etablerade sig som förstemålvakt, och i början var Lankinen så pass bländade att hans namn förekom i diskussionerna kring titeln som årets nykomling.

Totalt blev det 37 matcher för Lankinen under säsongen som även innehöll en lite sämre period i mitten men också en vass avslutning.

– Det var en lärorik säsong. Jag är nöjd över att jag fick göra en bra säsong och slog igenom. Målsättningen var att bli förstemålvakt och den nådde jag.

– För en målvakt i NHL blir det alltid som en berg- och dalbana, det hör till. Det gäller bara att behålla lugnet. Så länge man satsar på sitt eget spel och vet sin egen nivå så blir det bra, säger Lankinen till Yle Sporten.

Chicagos målvakt Kevin Lankinen hade en svettig dag på jobbet.
Bildtext Lankinen spelade 37 matcher för Chicago förra säsongen.
Bild: Robin Alam/Icon Sportswire/AOP

När säsongen startade i januari sågs Lankinen ändå som ett osäkert kort och i början var han trea i rangordningen bakom Collin Delia och Malcolm Subban. Lankinen sticker inte under stol med att säsongen var viktig med tanke på framtiden.

– Jag hade bra självförtroende då säsongen började. Jag kände att jag hade min chans och det var nu eller aldrig. Jag har jobbat hela livet för att nå det här och efter en säsong vill man bara ha mer. Mitt mål för nästa säsong är att vara en av ligans bästa målvakter, säger han.

Konkurrensen hårdnar nästa säsong

När nästa säsong kör igång i mitten av oktober kommer Lankinen att få en ny målvakt att konkurrera mot. Under sommaren plockade Chicago in den trefaldige Stanley Cup-mästaren Marc-André Fleury från Vegas Golden Knights.

Fleury valdes till ligans bästa målvakt förra säsongen och uppges inte ha varit nöjd över att byta klubb. Fleury har ändå meddelat att han satsar för fullt med Chicago.

Hur reagerade du på trejden?

– Jag litar fullt på lagledningen, de gör besluten och det är inte mitt arbete att diskutera olika spelare. Jag satsar på mitt eget och vill bygga vidare från förra säsongen, säger Lankinen.

Det kan väl också vara bra att ha en rutinerad målvakt men som inte har så många år kvar som sparringparter eller?

– Absolut, och jag har hört mycket bra saker om honom. Han är en av tidernas bästa målvakter och man vill ju lära sig av och konkurrera mot de bästa. Jag tror att det blir en bra säsong.

Malcolm Subban och Kevin Lankinen.
Bildtext Lankinen konkurrerade ut Malcolm Subban förra säsongen.
Bild: Robin Alam/Icon Sportswire/AOP

Landslaget lockar

Den kommande säsongen innehåller också en extra krydda i form av vinter-OS där förhoppningen är att NHL-spelarna ska göra comeback.

Kevin Lankinens senaste landslagsuppdrag gav det sensationella VM-guldet i Bratislava och nu är OS en stor morot för honom.

– Det är en dröm. Om säsongen går bra så känner jag att jag har en bra chans att bli uttagen i OS-laget. Motivationen att träna är stor så att jag förhoppningsvis ska få representera Finland i OS, säger han.

Hur har ditt liv förändrats efter VM-guldet och NHL-genombrottet? Får du gå fritt omkring på gatorna i Finland?

– Det är väl lite lugnare nu. Sommaren efter VM-guldet var det mycket på gång och många kände igen mig. Men samtidigt har jag fått delta i många roliga projekt tack vare VM och bland annat grundat en bokklubb.

– Jag har bara fina minnen från den tiden och speciellt när man träffar lagledningen och alla igen, säger Lankinen i samband med Lejonens sommarträff.

Diskussion om artikeln