Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hbl: Patent- och registerstyrelsen granskar styrelsens ansvar i Pohjola-Norden-härvan

Uppdaterad 15.08.2021 14:36.
Helsingin uusi pormestari Juhana Vartiainen.
Bildtext Juhana Vartiainen tillträdde nyss som borgmästare i Helsingfors

Nu sätter Patent- och registerstyrelsen PRS förstoringsglaset på både styrelsen och revisorn i Pohjola-Norden. Det skriver Hufvudstadsbladet i dag.

Enligt Hbl undersöker PRS vilket ansvar styrelsen har i den härvan, där den förre generalsekreteraren Michael Oksanen misstänks ha förskingrat hundratusentals euro från Pohjola-Nordens stiftelse.

PRS undersöker också om revisorn borde ha märkt att det förekom ekonomiska oegentligheter inom Pohjola-Norden.

Polisen misstänker Oksanen för grov förskingring och missbruk av förtroendeställning, och hans egendom har belagts med kvarstad till ett värde av närmare 400 000 euro.

Föreningen Pohjola-Norden och dess stiftelse hoppas få de försnillade pengarna tillbaka, men lyckas inte det är det möjligt att styrelsemedlemmar eller revisorn tvingas betala skadestånd.

Nu vill PRS få reda på vem som verkat som styrelsemedlemmar - ett uppdrag som är svårt eftersom de uppgifter som Pohjola-Norden lämnat in till Patent- och registerstyrelsen är bristfälliga och föråldrade. Det har dessutom visat sig att stiftelsen inte har valt ny styrelse varje år.

"Formalitet att underteckna bokslutet"

Enligt Hbl har revisorn gett stiftelsen rena papper också under tiden efter 2015, då de misstänkta oegentligheterna började. Det är sedan styrelsen som undertecknar bokslutet, i enlighet med bokföringslagen.

Helsingfors nya borgmästare, Juhana Vartiainen (Saml), undertecknade år 2019 bokslutet i egenskap av styrelseordförande.

Vartiainen säger till Hbl att det hela var en "formalitet", ett papper som stacks under näsan på honom, och att han inte hade anledning att vara misstänksam.

- Jag var utmattad efter coronavårens utskottsarbete och orkade inte vara misstänksam.

Riksdagsledamoten Anne-Mari Virolainen undertecknade för sin del boksluten för 2015 och 2016. Hon säger till tidningen att det för en styrelsemedlem var omöjligt att upptäcka oegentligheterna då varken revisorn eller bokföraren slog larm.