Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stark avslutning gav pallplacering – Kalle Rovanperä trea i Belgiens VM-rally

Uppdaterad 15.08.2021 14:26.
Kalle Rovanperä.

Kalle Rovanperä låg på fjärde plats inför den sista dagen i Belgien men några vassa insatser förde upp honom på prispallen. Hemmaföraren Thierry Neuville vann det första VM-rallyt i Belgien.

Kalle Rovanperä har legat några sekunder bakom de tre bästa förarna under nästan hela rallyt i Belgien, men tack vare en stark insats på den 18:e av 20 specialsträckor lyckades han passerade britten Elfyn Evans.

– Det var en svår etapp och jag försökte undvika misstag. Det var en okej insats, sa Rovanperä efter den 18:e specialsträckan.

Finländaren skaffade sig en lucka på fyra sekunder till Evans som sedan växte till fem sekunder efter den näst sista specialsträckan.

Därmed hade Rovanperä ett grepp om tredjeplatsen inför den avslutande Power Stage-etappen, och den placeringen klarade han av att hålla. Rovanperä besegrade till slut Evans med 6,5 sekunder och tog sin tredje pallplacering den här säsongen.

– Jag är stolt över att vi är bäst bland de som kör här för första gången. Vi visste att två förare skulle vara snabba, säger Rovanperä efter avslutat rally.

Neuville vann på hemmaplan

De två förarna som Rovanperä hänvisade till var Thierry Neuville och Craig Breen. Hemmahoppet Neuville gick upp i ledning på den fjärde etappen i fredags och har sedan inte släppt greppet om förstaplatsen.

Tävlingen slutade också i belgiskt segerjubel. Neuville höll sin placering på de sista specialsträckorna och vann med 30,7 sekunder före Breen.

– Jag har känt mig bekväm hela helgen. Den här segern borde ha kommit redan i Kenya men att göra det på hemmaplan känns ännu bättre, säger Neuville efter segern.

I WRC2-klassen knep Jari Huttunen säsongens andra seger. Huttunen tog över ledningen i sammandraget då svensken Oliver Solberg tvingades bryta på grund av ett elfel på förmiddagen.

– Det var inget lätt rally och gick inte som vi hade tänkt oss. Det som hände Oliver är synd men jag är nöjd över att jag tog mig i mål, säger Huttunen.

Resultat, Belgien 20/20 specialsträckor:

1. Thierry Neuville, Hyundai
2. Craig Breen, Hyundai +30,7
3. Kalle Rovanperä, Toyota +43,1
4. Elfyn Evans, Toyota +49,6
5. Sebastien Ogier, Toyota +55,8
6. Ott Tänkak, Hyundai +3.46,5