Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Första ligamatchen på 13 år – Tim Sparv fick möta en åländsk försvarsmur: "Vi gjorde ingen bra match"

Uppdaterad 18.08.2021 11:17.
Programmet är inte längre tillgängligt
Anthony Olusanyas mål räckte till HJK-seger. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

HJK befinner sig mitt i en spännande Europakvalsperiod och i ligamatchen mot IFK Mariehamn fick flera stjärnor vila. Tim Sparv tog däremot plats på planen från start, men det var en annan österbottning som stal showen i Tölö. Anthony Olusanyas nickmål räckte till tre poäng för ligaledarna.

Stämningen på Tölö fotbollsstadions välfyllda läktare var eurforisk då HJK i torsdags slog ut Neftci och avancerade till Europa League-kvalets sista omgång. Söndagseftermiddagens ligadrabbning med IFK Mariehamn blev inte samma slags fotbollsfest.

HJK:s prioriteringar syntes tydligt i truppen, där stjärnor som Daniel O'Shaughnessy, Jair, Lucas Lingman och Filip Valencic vilades på bänken inför nästa veckas viktiga Fenerbahce-match.

Matchbilden blev sömnig. I och med att hemmalaget roterade friskt fick nyförvärven Tim Sparv och Santeri Hostikka göra sina ligadebuter för de blåvitrandiga.

– Man märker att lag som spelar mot HJK fokuserar på försvarsspelet. Vi har svårt att skapa chanser i dag, och bland det svåraste i fotboll är ju att skapa något mot ett lag som försvarar med elva man bakom bollen, säger Sparv till Yle Sporten efter sina första ligaminuter på tretton år.

Tim Sparv fokuserar.
Bildtext Tim Sparv spelade sina första minuter i fotbollsligan sedan han var utlånad till VPS år 2008.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Sparv, som byttes in i torsdagens kvalmatch inför en jublande hemmapublik, styrde spelet i sedvanlig stil från sin plats på centrala mittfältet.

Det var också hans "Klubi" som ägde bollinnehavet totalt mot de åländska gästerna, men bollrullandet gick lite för långsamt och de farliga chanserna saknades.

Jag ville hitta lugn och ro någonstans

― Tim Sparv

Ingen optimal miljö i Grekland

Sparv kom till HJK från en kaotisk säsong i grekiska AE Larissa, som sedan degraderades från högstaligan. Just kaoset var något som Oravaissonen ville komma ifrån.

– Det var ingen optimal miljö för mig, så jag kände att jag ville hitta lugn och ro någonstans. Det har jag definitivt hittat i HJK, så här långt är jag väldigt nöjd med hur saker och ting fungerat.

– Det har varit ett bra val, och jag hoppas att klubben också tycker det.

Det var för runt ett halvt år sedan som tankarna om en hemkomst började snurra.

– Det har varit ganska enkelt att anpassa sig. Det var också en av anledningarna till att jag valde att komma hem till HJK, förklarar Sparv.

Olusanya avgjorde

Landslagskaptenen togs bort från planen i den 63:e minuten. På den dryga timmen hade HJK inte fått ett enda skott på mål.

Men redan i nästa minut rasslade nätet i IFK-målet.

Ytterbacken Luis Murillo levererade ett precist inlägg, och i straffområdet styrde en ledig Anthony Olusanya in bollen i bortre hörnet med huvudet. Tredje målet på tio ligamatcher för HJK:s fynd från Jakobstad.

HJK-spelare firar mål.
Bildtext Ett HJK-mål räckte till tre pinnar.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

– Jag tycker inte att vi gör en bra match idag, men vi gör ett mål och sedan försvarar vi oss heroiskt under de sista 10-15 minuterna, summerar Sparv.

HJK toppar ligan överlägset, medan IFK Mariehamn är nästjumbo, med två poängs marginal både uppåt och nedåt. Ligatvåan KuPS är nio poäng efter "Klubi" med en match mindre spelad, Kuopiolaget krossade KTP med 4–0 i kväll.

På torsdag gästar HJK Fenerbahce i EL-kvalet.

Resultat

Fotbollsligan:

HJK–IFK Mariehamn 1–0 (0–0)

65' Anthony Olusanya 1–0

Publik: 1  364

KuPS–KTP 4–0 (2–0)

22' Tim Väyrynen 1–0

29' Väyrynen 2–0

77' Anton Popovitch 3–0

90+3' Janis Ikaunieks 4–0

Publik: 1  311

Nationella ligan:

KuPS–PK-35 Helsingfors 5–0 (1–0)

5' Gentjana Rochi 1–0

49' Lavdije Begolli 2–0

53' Neea Berg 3–0

59' Anni–Maija Kauppila 4–0

90+3' Rochi 5–0

Publik: 120

Ilves–PK-35 Vanda 2–4 (1–3)

19' självmål 0–1

33' Sanna Saarinen 0–2

42' Aino Rasinen 2–1

43' Rosa-Tuulia Mikkola 1–3

46' Oona Sevenius 1–4

67' Lotta Lähteenmäki 2–4

Publik: 232

Videokälla: Ruutu