Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mia Anderssén-Löf ny kyrkoherde i Pedersöre: "Det känns som att komma hem"

Från 2021
Uppdaterad 16.08.2021 10:43.

Mia Anderssén-Löf ny kyrkoherde i Pedersöre: "Det känns som att komma hem"

10:09

Mia Anderssén-Löf valdes till ny kyrkoherde i Pedersöre församling på söndag kväll. 55,5 procent av församlingens medlemmar röstade.

Mia Anderssén-Löf fick fick 2173 röster och hennes motkandidat Harry S. Backström fick 1395 röster.

Valdeltagandet blev högt - 55,5 procent av församlingens medlemmar röstade.

– Jag var inställd på att det skulle bli ett högt valdeltagande, men det är svårt att tolka vad det innebär. Är det den enskilda människans glädje över att få vara med och rösta, eller är det ett budskap om hurudan församling och teologi man vill se. Det här måste vi tillsammans utforska som församling, vad vi vill med framtiden och hur vi ska ta oss dit, säger Anderssén-Löf.

Det är alltid en kyrkoherdes uppgift att vara hela flockens herde


Teologen Patrik Hagman lyfte innan valet upp det att de två kandidaterna symboliserade kyrkans två olika riktningar, den konservativa och den liberala. Men Anderssén-Löf säger att hon vill vara hela församlingens kyrkoherde.

– Det är alltid en kyrkoherdes uppgift att vara hela flockens herde. Sen är det klart att mitt sätt att formulera den kristna tron inte fall alla på läppen, men det är också en del av den kristna gemenskapen. Vi är olika och tänker olika, och med den olikheten måste vi leva och i bästa fall kan vi göra något vackert av det. Jag är optimistisk att vi kan hitta något gemensamt att bygga på, säger Anderssén-Löf.

Valet förrättades som direktval och intresset var stort. Hela 40 procent av de röstberättigade församlingsmedlemmarna förhandsröstade.

Valet var det första sedan Pedersöre, Esse och Purmo församlingar slogs samman år 2020. Anderssén-Löf har själv vuxit upp i Pedersöre församling.

– Det känns som att komma hem, samtidigt är det inte samma församling som min barndomsförsamling. Den har vuxit och jag är själv inte samma människa som då, man växer och förändras. Så det är både bekant och nytt.

Mia Anderssén-Löf arbetar för närvarande som kyrkoherde i Nykarleby församling.

Diskussion om artikeln