Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utvecklingen i Afghanistan: Talibanerna förkunnar att kriget är över, enligt utrikesminister Haavisto ska finländarna flygas hem redan i dag

Från 2021
Paikallisia siviilejä ja taliban-taistelijoita Afganistanin armeijan hylkäämän Humvee-ajoneuvon päällä Laghmanissa
Bildtext Talibankrigare sitter på afghanska militärens fordon i provinsen Laghman.
Bild: AFP

Talibanerna har nu i praktiken tagit över hela Afghanistan, och extremistgruppen har utropat sig till krigets segrare. Enligt talibanernas talesperson strävar man efter ett fredligt maktskifte.

Kriget i Afghanistan är över, konstaterar talibanernas talesperson för nyhetskanalen al-Jazeera. Enligt talibanerna kommer detaljer kring hur landet ska styras framöver att klarna inom en snar framtid. Extremistgruppen lovar att medborgarnas och diplomaternas säkerhet tryggas.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger till Yle Uutiset att man strävar efter att flyga hem alla finländare som befinner sig i Afghanistan redan under måndagen. De afghaner som jobbat för Finland ska också evakueras i dag eller i morgon.

Enligt Haavisto är läget på flygplatsen i Kabul kaotiskt, och därför beror de slutliga tidtabellerna på arrangemangen där. Alla finländska diplomater befinner sig emellertid i säkerhet, säger han.

Joe Biden skickar ytterligare tusen soldater till Afghanistan, Trump kräver att presidenten avgår

De amerikanska trupperna har under måndagsnatten evakuerat sina anställda vid USA:s ambassad från huvudstaden Kabul. Hela ambassaden uppges vara tömd och personalen har evakuerats till Kabuls flygplats, som övervakas av amerikanska trupper.

President Joe Biden har gett order om att skicka ytterligare tusen soldater till Kabul för samma syfte. Sammanlagt 6 000 amerikanska soldater har den huvudsakliga uppgiften att trygga säkerheten vid flygplatsen i Kabul. Enligt Biden ska militären dock lämna landet senast i slutet av augusti. Också militäralliansen Nato lovar att hjälpa till med att övervaka flygplatsen.

Soldater i ett militärflygplan.
Bildtext Också brittiska soldater deltar i evankueringen av diplomater i Kabul.

USA:s tidigare president Donald Trump kräver nu att Joe Biden avgår på grund av läget i Afghanistan. I ett uttalande på söndagen beskyller Trump den sittande presidenten för utvecklingen i landet, också om Trumps egen administration var den som i fjol kom överens om att dra bort de amerikanska styrkorna från Afghanistan.

Över 60 länder vädjar till talibanerna att låta människorna lämna landet

Utländska personer och det afghanska folket måste kunna lämna landet om de så önskar, konstaterar det internationella samfundet i ett gemensamt uttalande som 60 länder har skrivit under, även Finland.

Länderna kräver att flygplatser och gränsövergångar måste hållas öppna. På många nyhetskanaler beskrivs läget på flygplatsen vara kaotisk då människor försöker fly landet.

Människor med demonstrationsplakat.
Bildtext Under söndagen samlades människor utanför Vita huset för att protestera mot talibanväldet och kräva en evakuering av afghaner.

Enligt uttalandet har de som nu sitter på makten i Afghanistan också ett ansvar för att trygga människoliv och egendom samt återupprätta den allmänna ordningen.

Talibanerna anlände till huvudstaden Kabul på söndagen, efter att stad efter stad fallit i deras händer. Under kvällen kom rapporter om att extremistgruppen intagit presidentpalatset, samtidigt som Afghanistans president Ashraf Ghani uppgavs ha flytt landet.

Den afghanska centralbankens medel är emellertid utom räckhåll för talibanerna, eftersom majoriteten av tillgångarna finns utomlands, skriver CNN.

Köbildning utanför en afghansk bank.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har konstaterat att inget land borde erkänna talibanväldet, utan att världens länder nu måste formulera ett gemensamt ställningstagande tillsammans med FN och Nato.

FN:s säkerhetsråd ska i dag sammanträda för att diskutera situationen i Afghanistan.

Afghaner fortsätter att köa till gränsövergångarna mot Pakistan. Den här bilden togs i Spin Boldag för ett par dagar sedan.

Talibanerna säger sig nu ha kontroll över hela landet – också Panjshirdalen, talibanledningen lovar skydda hjälparbetare, ett tusental flyende sitter fast på flygplatsen i Mazar-i-Sharif

Talibanerna säger sig ha erövrat det sista motståndsfästet i landet, talibanledningen garanterar hjälparbetarnas säkerhet samtidigt som Afghanistan hotas av en humanitär katastrof. Motståndsrörelsen i Panjshirdalen ligger illa till och vädjar om en vapenvila.

Källor: CNN, Reuters, STT