Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flera högskolor i Vasa öppnar upp för närstudier: "Studerande ska ha möjlighet till en meningsfull studietid"

Från 2021
Uppdaterad 16.08.2021 13:05.
Porträtt av Lisbeth Fagerström.
Bildtext Jag tror inte att det blir fullt hus i höst, säger Lisbeth Fagerström som är rektor för Åbo Akademi i Vasa.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Både Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia inleder höstterminen i Vasa med att öppna upp för närstudier i rätt stor utsträckning, men på Hanken fortsätter distanstillvaron att dominera. Nu hoppas man ha tiden på sin sida: I bästa fall lättar situationen då allt fler fått två doser vaccin.

På onsdagen fattade Åbo Akademis coronasäkerhetsgrupp beslutet att hålla fast vid den plan som man formulerade redan i juni. Det innebär att högskolan vid alla sina enheter öppnar upp för mer närstudier, berättar professorn i vårdvetenskap, Lisbeth Fagerström, som fungerar som rektor för Åbo Akademi i Vasa.

– Det finns en strävan och en önskan både regionalt och nationellt att satsa på studerandena. Vi vill att studerande ska ha möjlighet till en meningsfull studietid. Vi vill motverka det som det varit mycket tal om, som ensamhet och utanförskap och sämre motivation, säger Fagerström.

Beslutet berör till en början den första studieperioden, som på Åbo Akademi sträcker sig fram till den sista oktober. Riktigt stora grupper måste ändå fortsättningsvis träffas endast på distans. Närstudier är möjliga för alla grupper med högst 30 deltagare och upp till 50 deltagare är möjligt genom dekanbeslut.

Studentlya med skrivbord där det ligger böcker, dator och anteckningar. På datorskärmen pågår digital föreläsning.
Bildtext Också i höst kommer många högskolestuderande i Vasa att plugga på distans.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Fagerström säger att Åbo Akademi i Vasa har tacksamt många små program.

– Det underlättar för oss. Sen finns ju lärarutbildningen som har större grupper och där kan det bli en utmaning ibland med våra utrymmen, då vi inte har så många stora salar, men det borde nog gå.

Genom att följa säkerhetsföreskrifter på campus hoppas man kunna öppna upp åtminstone i denna utsträckning. Också lunchrestaurangen ska kunna hålla öppet som normalt.

Också Novia satsar på mer närstudier

Örjan Andersson, rektor vid Yrkeshögskolan Novia, ser saken långt på samma sätt som man gör vid Åbo Akademi.

Högskolan inleder höstterminen med så mycket närstudier som bara möjligt.

– Vi går in för att så långt som möjligt vara campusbaserade. Klart att en del kurser kommer att vara på distans och det finns kurser som fungerar bättre på distans, men huvudsakligen vill vi ge möjligheten till närvaro på campus, säger Andersson.

Porträtt av rektor och vd Örjan Andersson
Bildtext Novias rektor Örjan Andersson säger att det nu är hög tid att satsa på hur studerandena mår psykiskt och hjälpa alla framåt i studierna.
Bild: memento / Linda Tallroth-Paananen

Självfallet följer man med läget kontinuerligt och lika självklart är att fortsätta med noggrann hygien och användning av munskydd. Men Andersson påpekar att flera undersökningar visat att en stor del av de studerande har upplevt det som psykiskt tungt att leva isolerat och endast studera på distans. Det har inte alls varit enkelt för alla att få sina studier att framskrida.

– Så efter ett år av mestadels distansstudier ser vi det som hemskt viktigt att man ska få komma på plats och träffa både medstuderande och lärare. Att få det sociala sammanhanget för sina studier, säger Andersson.

Väggarna kommer emot på Hanken

Medan såväl ÅA som Novia alltså öppnar dörrarna till campus igen kommer det sannolikt att vara fortsatt stängt på Hanken, berättar högskolans prorektor, professorn i företagsledning och organisation Sören Kock.

I dag måndag (16.8) har man fattat beslutet att fortsätta med distansstudier under period ett, fram till mitten av oktober. Små grupper kan tillåtas om säkerhetsavstånd följs.

– Det är väl väldigt lite som talar för att vi kommer att ha omfattande närstudier under period ett, säger Kock.

Sören Kock, professor på Hanken.
Bildtext Sören Kock är prorektor vid Hanken, eller Svenska Handelshögskolan. Han skulle gärna se att man kunde bygga upp den berömda Hanken-andan också med nya studerande, men vi-anda bygger man inte på distans, säger han.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

På Hanken sträcker sig period ett fram till halva oktober. I våras planerade man för att hösten skulle se ut så att period ett mestadels skulle bestå av distansstudier och senare under hösten skulle det gå att öppna upp för mera närstudier. Samtidigt hoppades man på att coronaläget skulle utvecklas gynnsamt.

– Tyvärr har ju läget försämrats och vi måste skydda både våra lärare och våra studerande. Men nog hade vi hoppats att situationen skulle vara annorlunda. Vi är mycket medvetna om att alla som började ifjol nästan enbart har fått studera på distans.

På Hanken är stora grupper en verklig utmaning berättar Kock. I Helsingfors välkomnar man i år 250 nya studerande.

– Det kräver jättestora utrymmen om man ska kunna hålla säkerhetsavstånd. Här i Vasa har vi 82 ettor och väggarna kommer tyvärr emot.

Hoppas på vaccinets effekt

Vid samtliga av de tre högskolornas vasaenheter hyser man – trots det försämrade smittspridningsläget – en förhoppning om att situationen ska förbättras senare i höst då allt fler finländare är vaccinerade med dubbla doser coronavaccin.

Lisbeth Fagerström vid ÅA utgår från att personalen har vaccinerat sig, men hoppas att även de studerande ska skydda sig genom att ta vaccinet.

– Jag tänker att det är jätteviktigt vid studiestarten att så många som möjligt har tagit två doser, både studerande och lärare. Så är det tryggt då man träffas på campus, säger Fagerström.

Både Lisbeth Fagerström och Örjan Andersson vid Novia hoppas att Vasa stad ska ha möjlighet att ge den andra dosen vaccin till studerande som är på väg till Vasa från andra orter där de har hunnit få endast en dos vaccin.

Sören Kock uppger för Hankens del att man gärna ser att studerandena får sina två vaccinationsdoser så snart som möjligt.

– Det skulle ju underlätta väldigt mycket. Men vi har inte egentligen ännu tagit ställning till hur vi ska se på vaccinationerna eller till exempel användningen av ett coronapass om det på något sätt kunde börja spela in, säger Kock.

Texten uppdaterades kl 13.04 med Hankens beslut om distansstudier.

Diskussion om artikeln