Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yles Afghanistanexpert Song-Hak Ra: "Det kan tyckas förbluffande att det gick så snabbt – men talibanerna hade bäddat för det här"

Från 2021
Uppdaterad 16.08.2021 17:37.
Song-Hak Ra
Bildtext Utrikesredaktören Song-Hak Ra som har bevakat Afghanistan i decennier och besökt landet flera gånger.
Bild: Yle

Att händelseförloppet i Afghanistan eskalerade så snabbt är förbluffande, men talibanerna årgång 2021 kan vara aningen mer diplomatiska än de som regerade i landet på slutet av 1990-talet. Mycket vittnar till exempel om avtal som gjorts på förhand och att landet går in för någon form av samregering. Det säger utrikesredaktören Song-Hak Ra som har bevakat Afghanistan i decennier och besökt landet flera gånger.

Dramatiken i Afghanistan kulminerade i helgen. Talibanerna har under den senaste veckan intagit stad efter stad och i helgen omringade de huvudstaden Kabul. Landets president Ashraf Ghani lämnade landet i söndags och på kvällen kunde omvärlden se bilder på talibaner som sitter vid presidentens skrivbord.

Talibanerna hade möjlighet att bädda

– Det kan verka förbluffande att det gick så här snabbt. Efter en tjugo år lång blodig kamp har talibanerna nu på knappt två veckor erövrat landet. De har också tagit över områden som traditionellt har kämpat mot dem, det vill säga minoritetsområden i norr, uzbekiska, tadzjikiska och hazara-områden, säger Svenska Yles utrikesredaktör Song-Hak Ra.

Enligt Ra vittnar det här om en kampmoral och en obefintlig stridsvilja bland arméstyrkorna, det vill säga regeringsstyrkorna. Det här har man kunnat se i flera år.

– Den här obefintliga kampviljan och det faktum att allt föll sönder så snabbt vittnar om den enorma korruptionen som har plågat Afghanistan. Samstämmiga soldater och poliser över hela landet säger att de inte har fått betalt på upptill ett år eftersom deras befälhavare har hållit i pengarna. Framför allt inrikesministeriet och försvarsministeriet har lagt vantarna på landets pengar.

Det har dessutom varit brist på utrustning och resurser. De enda styrkorna som kämpade mot talibanerna från början var elitstyrkorna som en enskild enhet.

– Men de övergavs av polisen och den vanliga armén och de blev ensamma.

Talibanerna hade alltså en möjlighet att bädda för det här?
– Man kan säga att sönderfallet egentligen accelererade i fjol vintras då USA:s president Donald Trump kom överens om en amerikansk reträtt och en tidtabell för det med talibanerna. Det var första gången USA slog fast ett slutdatum i Afghanistan. Då nämndes maj i år. USA:s nuvarande president Joe Biden förlängde den här tidtabellen med några månader. Men alla i Afghanistan visste att det amerikanska konkreta och direkta stödet skulle utebli och att man inte skulle kunna räkna med hjälp. 

Talibanerna vill inte ha en uppslitande och blodig konflikt

Hur skulle du beskriva talibanerna årgång 2021 om man jämför med de talibaner som styrde över Afghanistan år 1996 till 2001. Hur kommer de här talibanerna att styra landet?

– Det som vi hittills hört tyder på att talibanerna i dag är betydligt mer förbindliga än tidigare. De talar till exempel om en samlingsregering, säger Song-Hak Ra.

Flera högt uppsatta personer i landets ledning har stannat kvar i Afghanistan. Bland annat president Ashraf Ghanis främsta rival den tadzjikiska ledaren Abdullah Abdullah som länge var president i landet.

– Det här vittnar om avtal som har gjorts på förhand och om att de kommer att kunna samregera. Talibanerna vill inte ha en uppslitande och blodig konflikt som landet har genomlevt i tjugo år, säger Ra.

Omvärlden har en hållhake här, över 70 procent av Afghanistans budget kommer i form av biståndspengar i olika former

― Song-Hak Ra

De starka milisgrupperna, som alltid har funnits i olika minoritetsområden, kämpade till exempel inte emot den här gången. Det här trots att de hade samlat in resurser i många månader. Alla visste att de håller på att rusta upp de här milisgrupperna eftersom ingen trodde på regeringsarmén.

– Till exempel uzbekiska milisen gick över gränsen till Uzbekistan där de nu sitter. Många tror nu att risken är överhängande för ett nytt inbördeskrig om det visar sig att talibanerna är lika obönhörliga som tidigare.

Kvinnor i städerna kan få fortsätta jobba

På basis av de första uttalandena låter det ändå som om talibanerna skulle vara lite mer diplomatiska den här gången, säger Song-Hak Ra.

– Talibanerna har ingått lokala avtal med civila representanter över hela landet. Den här vapenvilan med det afghanska samhället håller inte om talibanerna inte håller fast vid sina löften. Det handlar till exempel om att flickskolor ska få hålla öppet och att kvinnor ska få gå på jobb.

Talibanerna har till exempel sagt att kvinnor får fortsätta jobba i storstäderna, men det kanske inte är fallet på landsbygden och i de mer konservativa områdena. Större friheter kan alltså beviljas i storstäderna.

Det kan handla om att män fortfarande får gå till frisören. Alkohol, musik och indiska filmer som är populära kommer eventuellt att förbjudas. Men det kan handla om kosmetiska beslut av talibanerna. Det hoppas åtminstone många på, enligt Ra.

– Men omvärlden har en hållhake här. Över 70 procent av Afghanistans budget kommer i form av biståndspengar i olika former. Om inte talibanerna kommer att erkännas och legitimeras inför världens ögon kommer de här pengarna att utebli. Och det här är talibanerna mycket medvetna om. 

USA och andra västländer, däribland Finland, håller nu på att evakuera folk från landet. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger att man strävar efter att evakuera alla finländare och deras afghanska medarbetare under måndagen. Men det är kaotiskt på flygplatsen. Kommer talibanerna att låta de så kallade vanliga afghanerna att lämna landet?

– Det första talibanerna gjorde i slutoffensiven var att de tog över viktiga gränsövergångar, till exempel de två viktigaste gränsövergångarna mot Pakistan. Dessutom har de tagit över den viktigaste gränsövergången till Iran och gränserna i norr till Tadzjikistan och Uzbekistan. De är alltså väldigt medvetna om att det kan uppstå en enorm flyktingvåg. Därför har de täppt till gränserna genast från första början.

När talibanerna förra gången kom till makten 1996 flydde miljoner människor över till Iran och Pakistan.

– Men vi har inte sett den rörelsen den här gången. Det kan hända att den ännu förverkligas, men just nu kontrollerar talibanerna gränserna. säger Svenska Yles utrikesredaktör Song-Hak Ra.