Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 16.8

Från 2021
Uppdaterad 16.08.2021 14:55.
Skyltar som det står corona provtagning och corona vaccinering på.
Bild: Yle/ Isabella Lindell

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Coronafall på Bruksgården i Vasa

Vid en serviceboendeenhet för åldringar på Bruksgården har ett fall av coronavirussmitta bekräftats den 15 augusti. Smittspårningsarbetet inleddes på veckoslutet och pågår ännu.

Preliminärt har tre anställda exponerats för smittan och försatts i karantän. Boende har också exponerats.

Exponeringar har skett i flera småenheter också bland de boende, och därför vårdas de boende huvudsakligen i sina rum. De boende har försatts i effektiverad symtombevakning.

– För enheten ordnas ersättande personal för att trygga verksamheten, men korttidsvården är vi tvungna att avbryta tillfälligt och nya klienter kan inte tas till Bruksgården. Korttidsvården strävar vi efter att ordna på andra enheter inom staden. För närvarande kan man inte heller besöka Bruksgården, säger överläkaren inom hem- och anstaltsvården Markus Råback.

Enligt den nuvarande informationen kommer verksamheten vid Bruksgården att återgå till det normala måndag den 23 augusti, om inga fortsatta smittfall uppkommer.

Elva nya fall i Österbotten, ett på Vamia

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelar om elva nya coronafall. Tio av fallen kommer från Vasa. Under eftermiddagen utreds fortfarande varifrån fyra av fallen kommer, berättar ledande överläkare Heikki Kaukoranta.

Incidenstalet per 100 000 personer de senaste två veckorna är 80. I går togs 177 coronaprov.

En elev på yrkesskolan Vamia har konstaterats smittad av coronaviruset. Vasa stad meddelar att eleven har varit i skolan 11–13.8 på Hansa-campus, som finns på Krutkällarvägen 2.

Totalt har 26 personer exponerats. Alla exponerade är i karantän. Undervisningen fortsätter som normalt för alla andra vid läroinrättningen.

Sju nya coronafall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterar om sju nya coronafall. Incidensen i distriktet är 77,7.

I går togs 470 coronaprov. Ett fåtal personer vårdas just nu på sjukhus för covid-19.

Inga nya fall i Mellersta Österbotten

Soite har på måndagen inga nya fall att rapportera. I dagsläget befinner sig kring 150 personer i karantän.

Incidensen är 75 och det totala antalet fall är nu 548.

För tillfället behöver ingen sjukhusvård på grund av coronan, men sedan pandemins början har två personer dött på grund av viruset.

Diskussion om artikeln