Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bostadshus blev obeboeligt på grund av omfattande brand i Estbacka

Från 2021
Ett brandskadat hus i Estbacka
Bildtext Sadeltaket försvårade släckningsarbetet.
Bild: Josefine Klemets/Yle

På söndagskvällen bröt det ut en brand i en villa på 300 kvadratmeter i Estbacka i Borgå. Branden var så pass omfattande att bostadshuset blev total obeboeligt. Släckningsarbetet krävde tolv stycken enheter av räddningsverket och tog flera timmar att släcka. Det som försvårade släckningsarbetet var sadeltaket som var krävande att demontera.

Jourhavande brandmästare Timo Tuomainen var själv på plats för att släcka branden. 

– När räddningsverket kom till platsen var branden redan väldigt kraftig på övervåningen och terrassen, säger Tuomainen. Huset fick omfattande skador både av själva branden och av vattnet vid släckningsarbetet. 

Bostadshuset tog så pass mycket skada att det blev alldeles obeboeligt. Lyckligtvis var ingen av husets invånare hemma under tiden för branden, så ingen kom till skada. 

Orsaken till branden är ännu okänd, polisens och räddningsverkets utredning kommer att ta flera dagar. 

Bild på det brandskadade bostadshuset.
Bildtext Sledtaket var tvunget att rivas för att få den kraftiga branden släckt.
Bild: Josefine Klemets/Yle

Risk för att branden skulle sprida sig till naturen

Någon fara för att branden skulle sprida sig till grannhusen fanns inte, men det fanns en risk för att branden skulle ha kunnat sprida sig till naturen intill huset. Räddningsverket fick kontroll över branden innan den hann sprida sig. 

– Som tur var det inte längre lika torrt i naturen som i juli, säger Tuomainen.  

Enligt Tuomainen har det under sommaren varit en hel del bränder i större bostadshus. Den vanligaste orsaken är på grund av någon mänsklig aktivitet, som till exempel matlagning eller kläder som är upphängda i bastun.

Diskussion om artikeln