Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Podden Föräldrasnack frågar: Hur delar du på hushållsarbetet med din partner?

Från 2021
En man hänger upp tvätt på bykstreck i motljus.
Bildtext Hur delar ni på hemarbetet hos er? Podden Föräldrasnack ska göra ett avsnitt om fördelningen av hushållsarbetet och vill höra hur ni gör!
Bild: Rebecka Hägert-Backull

Hur delar ni på hushållsarbetet i er relation? Vad har ni gjort för att undvika konflikter kring vem gör vad? Podden Föräldrasnack samlar in berättelser och förslag på hur ni delat på hemarbetet.

Målet är konstruktiva lösningar och förslag. 

Jag har en fundering som jag gärna ser att ni skulle diskutera i podden! Hushållsarbetet, och allt osynligt arbete som ska göras för att ett hushåll ska fungera. Hur får folk det gjort utan att tappa nerverna på varandra? Och då för att den ena inte ser vad som måste göras för att hemmet ska fungera? Jag har försökt påpeka snällt, berättat om mina behov, gjort listor, varit arg och försökt förklara pedagogiskt - men varför måste jag tjata på min man att hjälpa till i vårt gemensamma hem? Hur får andra par det att fungera? Eller är det bara min man som är lat och trög.

Föräldrasnacks lyssnare med signaturen Frustrerad sambo och mamma

De flesta som levt i en parrelation har upplevt det, åtminstone någon gång. Bråk om disk, tvätt eller städning.

Eller om inte det resulterat i bråk, kanske en tyst irritation eller bitterhet som bubblat under ytan hos den som upplever att hen gör väldigt mycket mera där hemma. 

– Vi får ofta meddelanden av speciellt frustrerade mammor som känner att de drar allt för stort lass hemma med hushållsarbete och barn. Det här är också ett återkommande tema i föräldragrupper - “hur delar ni upp hushållsarbetet?”, säger Carro Nordberg från podden Föräldrasnack.

Det var mängden meddelanden och diskussion kring ämnet som fick Carro och Rebecka att besluta sig för att göra ett avsnitt om temat.

– Personligen är jag också trött på tankesättet om att det är den som är hemma med barnen som ska sköta allt kring hushållet medan den som jobbar får slappa hemma för hen ”drar ju in pengarna”. I ett hushåll ska man väl vilja hjälpas åt? säger Carro.

En pappa ligger på golvet bredvid sin dotter som fyller i en bok.
Bildtext Många av Föräldrasnacks lyssnare berättar att den föräldern som är hemma med barnen får ett större ansvar över hushållsarbetet. Många önskar att deras partner skulle hjälpa till mera.
Bild: Rebecka Hägert-Backull

Men vad är lösningen?

Men helt i praktiken - hur kan man dela upp sysslorna för att slippa återkommande gräl om ämnet?

Hur gör ni vars hushållsarbete löper smidigt utan irritation, frustration eller gräl? Ni som hittat en fungerande lösning där båda känner sig nöjda med arbetsfördelningen - dela med era insikter!

Har ni gjort upp ett schema med disk-, tvätt- och städturer?

Har ni delat upp sysslorna så att ni har tydliga ansvarsområden över vem som gör vad? 

Eller har ni diskuterat er fram till ett system där båda tar lika mycket initiativ att sköta hushållsarbeten och det därför löper av sig själv jämställt? 

Eller kanske det här aldrig varit ett problem för er? Kanske ni båda gör lika mycket och hushållsarbetet löper på utan problem? Eller kanske ni båda är nöjda med att hemarbetet inte delas jämnt? Vad tror du det beror på? 

En pappa håller i ett litet barn med en handduk som hänger över axeln.
Bildtext Har ni hittat en konstruktiv lösning på tjat och käbbel kring hushållsarbetet? Podden Föräldrasnack efterlyser konstruktiva lösningar för dem som kämpar med ojämn fördelning av hemarbetet.
Bild: Rebecka Hägert-Backull

Berätta!

Hur gör ni där hemma? Dela med dig era bästa tips för ett mer fridfullt familjeliv. 

Podden Föräldrasnack går igenom era berättelser och tips, som vi sedan sammanställer i en artikel med de vanligaste och bästa tipsen på att slippa bråk om hushållsarbete.

Formuläret för att delta har stängt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln